Svijet

Meksički državljani optuzeni za "kamion smrti" u Teksasu

Meksički državljani optuzeni za "kamion smrti" u Teksasu
Foto: Screenshot/YouTube | Meksički državljani optuzeni za "kamion smrti" u Teksasu

VAŠINGTON - Dvojica meksičkih državljana, Huan Francisko D''Luna-Bilbao i Huan Klaudio D''Luna-Mendez, optuženi su pred američkim saveznim sudom za smrt najmanje 51 migranta koji su nastradali nakon što su ostavljeni u prikolici kamiona bez klime na velikoj vrućini u San Antoniju, u Teksasu.

Migranti su bili zarobljeni u vreloj prikolici kamiona koji je pronađen napušten, saopštile su vlasti, a 39 muškaraca i 12 žena, od kojih većinu čine državljani Meksika, otkriveni su u ponedjeljak u industrijskoj zoni na periferiji San Antonija u Teksasu, oko 250 kilometara sjeverno od granice između SAD i Meksika, prenosi Rojters.

Bilbao i Mendez optuženi su i za posjedovanje vatrenog oružja prilikom ilegalnog boravka u SAD, navedeno je u sudskim dokumentima, prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi da su istražitelji pratili kamion do adrese u San Antoniju, gdje su uhapsili dvojicu muškaraca, a treći osumnjičeni, opisan kao američki državljanin koji je upravljao kamionom, takođe je priveden i očekivalo se da će biti podignuta optužnica, ali se od utorka uveče nalazi u bolnici.

Taj incident označava najveći gubitak života u vezi sa krijumčarenjem migranata u istoriji SAD, izjavio je Krejg Larabi, specijalni agent američke imigracione i carinske službe (ICE).

Kamion je ostao parkiran pored željezničkih šina, a temperatura vazduha je bila 39,4 Celzijusa.

Lokalne vlasti su saopštile da u kamionu nisu pronašle vodu, ni sredstva za klimatizaciju.

"To je tragedija koja se ne može objasniti", izjavio je gradonačelnik San Antonija Ron Nirenberg za MSNBC, napominjući da njegova zajednica zavisi od migranata usljed nedostatka radne snage, navodi Rojters.

Američki predsjednik Džozef Bajden je u utorak incident nazvao "užasavajućim i srceparajućim".

„Iskorišćavanje ranjivih pojedinaca zbog profita je sramotno", istakao je Bajden i obećao da će suzbiti više kriminalnih švercerskih organizacija koje ostvaruju milijarde dolara prihoda od krijumčarenja migranata, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije