Svijet

Mihajlo, porijeklom iz BiH, mlada zvijezda švajcarske politike

Mihajlo, porijeklom iz BiH, mlada zvijezda švajcarske politike
Foto: Screenshot/linth24.ch | Mihajlo, porijeklom iz BiH, mlada zvijezda švajcarske politike

CIRIH - Mladi Mihajlo Mrakić (22), sa dosta samopozdanja, ali i medijske podrške, hrabro krči svoj put u Kantonalno vijeće Sent Galena. Za ovog mladića, studenta ETH u Cirihu kažu da pun kontrasta, ali i iznenađenja.

On ima zacrtane velike ciljeve pred izbore za Kantonalno vijeće zakazane za 3. mart, a “ne” jednostavno ne postoji za njega. Iako rođen u Ucnahu, a odrastao u Šmerikonu, ovaj mladić koji studira ETH, jednom od najtežih fakulteta,  već sada ima dosta političkog iskustva, a podršku su mu dali i neki od najpoznatijih zvaničnika stranke SVP. (Schweizerische Volkspartei).

Ipak, kandidatura je njegov novi izazov: “Iako imam već iskustva iz izborne kampanje za lokalno vijeće u Šmerikonu, ovo je dosta veće, izazovnije”, kaže Mihajlo.

Mrakić, iako rođen u Švajcarskoj od srpskih roditelja iz BiH, smatra da predstavlja svu djecu izbjeglice koji su svoj novi dom pronašli u Švajcarskoj i koji žele da nešto vrate toj zemlji zauzvrat. Mrakić, koji je naturalizovan 2010. godine o svemu tome kaže:

“Nije porijeklo to koje vas čini Švajcarcem već činjenica da se možete identifikovati sa Švajcarskom”. On smatra da je u interesu i Švajcaraca, ali i stranaca koji žive u Švajcarskoj da se bore protiv kriminala koji dolazi iz inostranstva.

Dodaje da su ti stavovi dosta uticali da se pridruži baš SVP, koja predstavlja osnove narodne stranke, kakva i treba da bude. On smatra da se moraju očuvati osnovne demokratske vrijednosti.

Inače, oko sebe je okupio i brojne znamenite ličnosti ove partije, a narednih dana ugostiće i predsjednika SVP-a, Marcela Detlinga.

Na pitanje da li to okruženje eminentnih ličnosti možda i previše za njegovu kampanju, on smatra da se s jedne strane nekome može tako djelovati, ali da svakako nije.

Na kraju krajeva, glasači su ti koji će izabrati 3. marta, a da li će Mihajlo imati razloga za slavlje, možda i nije bitno, jer ima cijeli život pred sobom.    

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije