Svijet

Miloš Zeman suviše bolestan da radi

Miloš Zeman suviše bolestan da radi
Foto: Tanjug/AP | Miloš Zeman suviše bolestan da radi

PRAG - Češki predsjednik Miloš Zeman suviše je bolestan da radi i parlament mora da počne da raspravlja kada i kako da pokrene ustavne mehanizme za oduzimanje njegovih ovlašćenja, rekao je danas šef gornjeg doma skupštine Miloš Vistrčil.

Vistrčil, predsjedavajući Senata, rekao je da ga je Zemanova bolnica obavijestila da je malo vjerovatno da bi se predsjednik koji ima 77 godina mogao vratiti na posao u narednim nedjeljama - kada će njegove dužnosti uključivati i imenovanje nove vlade.

Zeman je odveden u bolnicu dan nakon izbora 8. i 9. oktobra na kojima je njegov saveznik, premijer Andrej Babiš, izgubio od grupe opozicionih stranaka koje su osvojile kombinovanu većinu u donjem domu i imaju cilj da formiraju novu vladu.

U razgovoru s novinarima, Vistrčil je citirao bolnički izvještaj koji je zatražio nakon što je predsjednička kancelarija odbila da iznese detalje o Zemanovom stanju više od nedjelju dana nakon što je prebačen na odjeljenje intenzivne njege.

"Prema mišljenju Centralne vojne bolnice, predsjednik Miloš Zeman trenutno nije u mogućnosti, iz zdravstvenih razloga, da obavlja bilo kakve radne obaveze", rekao je Vistrčil.

On je dodao da je prema bolničkom mišljenju, s obzirom na karakter osnovne bolesti predsjednika Zemana, dugoročna prognoza njegovog zdravstvenog stanja krajnje neizvjesna, pa se stoga mogućnost njegovog povratka na radne dužnosti u narednim nedjeljama ocjenjuje kao malo vjerovatna.

Češki predsjednici se biraju direktno, ali većina izvršnih ovlašćenja pripada Vladi. Ipak, predsjednici su ključni u tranziciji vlasti, vrhovni su zapovjednici oružanih snaga i imenuju vodeće zvaničnike, uključujući članove odbora banaka i sudije.

Vistrčil je rekao da će se čelnici Senata sutra sastati sa strankama izabranim za novi donji dom kako bi razgovarali o narednim koracima.

Oduzimanje ovlašćenja Zemanu vjerovatno bi opoziciji olakšalo formiranje vlade, jer je Zeman ranije rekao da će imenovati Babiša čak i bez većine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije