Svijet

Ministar vanjskih poslova UAE prijeti Kataru: Podržavate Al-Kaidu, blokada može trajati godinama

Ministar vanjskih poslova UAE prijeti Kataru: Podržavate Al-Kaidu, blokada može trajati godinama
Foto: Ilustracija | Ministar vanjskih poslova UAE prijeti Kataru: Podržavate Al-Kaidu, blokada može trajati godinama,

DOHA - Katarski ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani pozvao je juče susjedne države da ukinu blokadu Katara prije nego što Doha uzme učešće u pregovorima o okončanju zaljevske diplomatske krize, ali iz UAE ne stižu ohrabrujuće vijesti da bi se takvo što moglo desiti u skorije vrijeme.

Ministar spoljnih poslova UAE  Anvar Gargaš izjavio je da izolacija Katara može trajati godinama, kao i da ta i ostale zemlje neće ukinuti sankcije dok Katar ne prekine svoju navodnu podršku džihadistima.

Siguran sam da unutar vladajuće porodice postoje mudri ljudi

“Ne želimo da eskaliramo, već da izolujemo. Ova izolacija može da potraje godinama”, rekao je on novinarima tokom posjete Parizu. Prema njegovim riječima, Katar je razvio “sofisticirani podijum” za ‘džihadizam i islamski ekstremizam’.

“Oni podržavaju grupe povezane sa Al Kaidom u Siriji, Libiji i Jemenu. Ta zemlja naoružava džihadiste i islamiste i koristi to kao oružje uticaja. Siguran sam da u Kataru postoje ljudi koji su mudri i koji će prevladati, nadam se unutar vladajuće porodice. Ne radi se ovdje o promjeni režima, već o promjeni ponašanja”, kazao je on.

Međunarodni posmatrači

Istovremeno, on je pozvao zapadne zemlje – SAD, Francusku, Njemačku i Britaniju da pomogne u posmatranju dogovora sklopljenih sa Katarom kako bi se osiguralo da ta zemlja ne saradjuje sa džihadistima.

“One posjeduju diplomatsku snagu i tehničko znanje”, rekao je ministar i dodao da će uprkos sporu zalivske zemlje dopustiti normalno funkcionisanje velike američke baze u Kataru, gde je stacionirano 10.000 američkih vojnika, i iz koje se izvode napadi na ID.

(E.Kadić, GlobalCIR)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije