Svijet

Ministarstvo zdravlja: Ubijeno 33.137 Palestinaca

Ministarstvo zdravlja: Ubijeno 33.137 Palestinaca
Foto: Tanjug/AP arhiva | Ministarstvo zdravlja: Ubijeno 33.137 Palestinaca

KAIRO - Najmanje 33.137 Palestinaca je ubijeno, a 75.815 ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u palestinskoj enklavi.

Izraelska vojska objavila je ranije da su njeni komandosi pronašli tijelo taoca koji je držan u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze.

Tijelo Elada Kacira (47) pronađeno je tri mjeseca nakon što se on založio da bude pušten u video-snimku koji su objavili njegovi otmičari iz grupe "Islamski džihad".

Kacir, farmer iz kibuca Nir Oz, bio je među 253 osobe koje su odvedene u Gazu tokom prekograničnog napada naoružanih napadača predvođenih Hamasom 7. oktobra, što je izazvalo sadašnju ofanzivu Izraela u enklavi.

Kacira je ubio "Islamski džihad", navodi se u saopštenju vojske, prenosi Srna.

U međuvremenu, Hamas je saopštio da će njegova delegacija otputovati 7. aprila u Kairo na pregovore o prekidu vatre u Gazi na poziv koji su uputili egipatski posrednici, saopštila je grupa.

Katarski i egipatski posrednici pokušavaju da obezbijede još jedno primirje koje bi moglo da dovede do oslobađanja još nekih od 129 preostalih talaca.

Hamas zahtijeva trajni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, povratak raseljenih lica i "ozbiljan" sporazum o razmjeni palestinskih zatvorenika za izraelske taoce koji se nalaze u Gazi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije