Svijet

Ministri spoljnih poslova EU o sporazumu sa Iranom

Ministri spoljnih poslova EU o sporazumu sa Iranom
Foto: Tanjug | Ministri spoljnih poslova EU o sporazumu sa Iranom

BRISEL - Ministri spoljnih poslova Evropske unije danas su raspravljali o načinima kako da iranski nuklearni sporazum ostane netaknut, nakon što je Iran započeo rad na obogaćivanju uranijuma u svom podzemnom nuklearnom kompleksu Fordo.

Tokom razgovora u Briselu, zemlje EU koje su potpisale sporazum 2015. godine - Britanija, Francuska i Njemačka - trebalo bi da signaliziraju kakvu akciju treba preduzeti dok blok čeka novi izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o tome da li se Iran i dalje pridržava svojih obaveza, prenio je AP.

EU vidi nuklearni sporazum kao ključnu komponentu regionalne i globalne bezbednosti i borila se protiv raskidanja sporazum od kada je američki predsednik Donald Tramp jednostrano povukao SAD iz njega prije godinu dana i uveo nove sankcije Iranu.

"To je sjajan sporazum i moramo ga održati živim", rekao je slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak.

"Sankcije, sankcije, sankcije. Nećemo tako riješiti problem", rekao je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn.

"Sada bi trebalo da sačekamo izveštaj IAEA da vidimo gdje se nalazimo'''', dodao je on.

Holandski ministar spoljnih poslova Stef Blok izjavio je da je veoma zabrinut zbog ponašanja Irana, nakon što je Iran ubrizgao uranijumski gas u centrifuge u Fordu prošlog cetvrtka kako bi proizveo nisko obogaćeni uranijum.

Prema sporazumu, Teheran nije trebalo to da uradi u Fordu do 2030. godine.

Iran povećao dnevnu proizvodnju nisko obogaćenog uranijuma

Šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi izjavio je da Iran sada, nakon ponovnog pokretanja podzemne laboratorije, svakodnevno proizvodi veće količine nisko obogaćenog uranijuma.

Salehi, šef iranske Organizacije za atomsku energiju, izjavio je novinarima agencije AP u Teheranu da Iran sada proizvodi najmanje 5,5 kilograma dnevno nisko obogaćenog uranijuma.

On je naveo da je to moguće djelimično zbog pokretanja podzemnog nuklearnog kompleksa Fordo.

Američka agencija podseća da je Teheran nekada, prema nuklearnom sporazumu, proizvodio dnevno oko 450 grama.

Od maja, Iran je počeo da prekoračuje ograničenja postavljena nuklearnim sporazumom s velikim silama, pošto su SAD jednostrano izašle iz tog sporazuma i uvele sankcije Iranu.

Iran je prije par dana započeo proces ubrizgavanja uranijumskog gasa u centrifuge u svom podzemnom nuklearnom kompleksu Fordo, čime je preduzeo najznačajniji korak kojim se udaljava od nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije