Svijet

Mišel: Potpuno podržavam proces pristupanja kandidata u EU

Mišel: Potpuno podržavam proces pristupanja kandidata u EU
Foto: Tanjug | Mišel: Potpuno podržavam proces pristupanja kandidata u EU
Tanjug

BEOGRAD - Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel poručio je danas da u potpunosti podržava proces pristupanja zemalja kandidata Evropskoj uniji, a da ideja o formiranju geopolitičke zajednice Evrope, koja je potekla od njega i francuskog predsjednika Emanuela Makrona, upravo treba tome i da doprinese i da bude platforma na kojoj se može uspostaviti dobra koordinacija.

"U punoj mjeri podržavam ideju da se ubrza proces pristupanja EU. Prošlo je 19 godina od Samita u Solunu. Moramo da ubrzamo proces i učinimo ga efikasnijim. Treba da bude potpuno jasno i bez ikakve dileme treba izbjeći iskušenje i mijenjati smisao”, rekao je Mišel odgovarajući na pitanje da li je ideja o novoj geopolitičkoj zajednici u koliziji sa izjavom njemačkog kancelara Olafa Šolca o ubrzanju evropskih integracija.

Mišel je ukazao da je potreban napredak na putu evrointegracija, jer treba da se osete opipljive koristi u zemljama kandidatima, ali i da se formira geopolitička zajednica Evrope, da bude platforma na kojoj možemo da se koordiniramo.

Mišel je podsetio da je kriza izazvana kovidom pokazala da je neophodna neposredna saradnja u određenim slučajevima.

Sada, ističe, imamo drugu krizu, krizu energetike, snabdijevanja, hrane, pa bi geopolitička zajednica bila prilika da se redovno, na najvišem nivou razmijenjuju gledišta.

"To će olakšati približavanje, uzajamno razumijevanje. Došlo je do razočarenja u posljednjih 10 godina, a danas imamo zamah, dobru političku volju, da se pogledamo u oči i vidimo na koji način možemo da zasučemo rukave i nastavimo dalje”, rekao je Mišel.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije