Svijet

Mjuzikl posvećen Greti Tunberg izazvao kritike

Mjuzikl posvećen Greti Tunberg izazvao kritike
Foto: Tanjug/AP | Mjuzikl posvećen Greti Tunberg izazvao kritike

STOKHOLM - Novi švedski mjuzikl "Spasi zemlju", posvećen mladoj aktivistkinji za zaštitu životne sredine Greti Tunberg, otišao je predaleko nazivajući ljude koji ignorišu ekološke promjene "glupima", prenose mediji.

Mjuzikl za djecu, koji se finansira novcem poreskih obveznika, doveo je u pitanje mentalne kapacitete klimatskih skeptika zbog čega je optužen za ekološki alarmizam, indoktrinaciju i propagandu.

Kako se navodi, u mjuziklu koji izvodi škola kulture Perstorp, osmogodišnjaci i devetogodišnjaci pjevaju i repuju, svirajući bongo bubnjeve na praznim lobanjama onih koji odbacuju klimatske promjene.

Direktorka škole kaže da je ideja bila da se pruži zaštita šesnaestogodišnjoj Greti, koja je izložena brojnim negativnim komentarima, prenosi Sputnjik internešnel.

Ona je navela da je Greta idol djeci koja u mjuziklu predstavljaju životinje - miša, jelena, vjevericu, zeca i bijelog medveda - i protestuju protiv uništenja njihovih staništa, šumskih požara i otopljavljanja leda.

U citatu koji je objavila na Facebooku u jednom dijelu kaže se: "Oni mora da imaju plutu u glavi i sitne, sitne mozgove".

Najavljeno je da će mjuzikl ubrzo biti dostupan na YouTubeu na švedskom, ali i s engleskim prevodom.

"Nadam se da će nastavnici širom svijeta moći ovo da koriste kada se budu bavili pitanjem klimatskih promjena. A nadam se i da će ućutkati odrasle koji ne znaju za bolje", rekla je direktorka škole.

Mjuzikl je već izazvao mješovite reakcije i dok su ga aktivisti ocijenili kao hrabar korak u borbi za bolje okruženje, drugi su ga proglasili propagandom i indoktrinacijom djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije