Svijet

Mogu li dvije najjače sile Evrope protiv ostalih?

Mogu li dvije najjače sile Evrope protiv ostalih?
Foto: N.N. | Mogu li dvije najjače sile Evrope protiv ostalih?

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron u petak u Marselju razgovaraju o brojnim evropskim pitanjima. Jedna od tema biće i Kosovo.

Stav Angele Merkel odavno je poznat, a poslije sastanka sa francuskim ambasadorima, Makron je zauzeo još čvršći stav po pitanju nepromjenljivosti granica. Mogu li dvije najjače sile Evrope protiv ostalih?

Nije tajna da je u vrijeme evroskepticizma Merkelovoj nedostajao novi pokretač unije. Novi saveznik. Pronašla ga je u Makronu, koji je ispunio njena očekivanja. Između ostalog i po pitanju Kosova.

"Francuska u svojoj želji da uspije sa svojom afirmacijom u Evropi zanemaruju naše interese. I pored toga što je Makron našem predsjednku, po njegovom velikim pritiskom pristao da bude malo mekši, to je učionio iz kurtoaznih razloga", kaže diplomata Vladislav Jovanović.

"Ja mislim da će se oni složiti oko toga da granice proglašene nezavisnosti Kosova moraju da ostanu takve kakve jesu. Ja ne mislim da će bilo kakvo drugo rješenje prihvatiti sadašnja njemačka vlada, sigurno ne Makron", navodi Jelena Volić Helbuš iz Fonda za političku izuzetnost.

Ni uloga Vašingtona u rješavanju kosovskog pitanja nije zanemarljiva. Nova administracija ublažila je stav.

Ali da li ih Kosovo razdvaja?

"I ta njihiova priča oko Kosova gdje su jedinstveni, ja mislim da će pasti u vodu ako sa druge strane Atlantika stigne odluka ili predlog da Beograd i Priština moraju da se dogovore na drugim osnovama nego što je to bilo ranije. Nisam siguran da bi taj njemačko-francuski front izdržao pod pritiskom Vašingtona" smatra Žarko Rakić, glavni i odgovorni urednik lista "Politika".

Prema pisanju medija konačni dogovor oko Kosova bi, mogao da se uobliči baš u Francuskoj, na marginama proslave stogodišnjice pobjede saveznika u Prvom svjetskom ratu 11. i 12. novembra u Parizu.

"Samo pomišljanje da bi Kosovo moglo da se rasplete na svečanoj, istorijskoj proslavi početka Prvog Svjetskog rata je detinjasto razmišljanje. U pitanju su duboki, stari, ponovo rođeni geopolitički interesi", navodi Jovanović.

"Evropa ne može da riješi taj problem", smatra Jelena Volić Helbuš.

Ali ona koja je dijalog Beograda i Prištine pokrenula smatra da je Brisel adresa na kojoj će kosovski čvor biti odvezan.

"Ključ za rješenje je u rukama Brisela, koji će konsultovati Berlin i razgovarati sa Parizom. Na kraju, riječ je o članstvu u EU za obje strane", izjavila je bivša šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Brisel je jedini koji licitra sa datumima, možda i zbog toga što je pitanje Kosova 10 godina od proglašenja nezavisnosti postalo veliki teret. Mnogi su saglasni da Beogradu ne bi trebalo da se žuri, jer je vreme poslije dužeg vremena počelo da radi u korist Srbije.

(NN/prva.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije