Svijet

Moskva: Zapadne zemlje slijepo prate Britaniju, slijedi odgovor

Moskva: Zapadne zemlje slijepo prate Britaniju, slijedi odgovor
Foto: Ilustracija | Moskva: Zapadne zemlje slijepo prate Britaniju, slijedi odgovor

MOSKVA - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će odgovoriti na odluku velikog broja zapadnih zemalja da protjeraju ruske diplomate, a njihove vlade optužilo da "slijepo prate" svoje britanske saveznike u sukobu s Moskvom.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da na protjerivanja ruskih diplomata, koja su uslijedila kao odgovor na trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u engleskom gradu Solsberiju, gleda kao na "neprijateljski akt" i "provokativni gest", prenio je Rojters.

Rusija oštro protestuje protiv protjerivanja svojih diplomata iz velikog broja zemalja članica EU i NATO, dodaje TAS S pozivajući se na saopštenje tog ministarstva.

RIA javlja, pozivajući se na izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije, da će Moskva u narednim danima na sličan način odgovoriti na protjerivanje ruskih diplomata iz zemalja EU.

"Odgovor će biti simetričan. Radićemo na tome u narednim danima i odgovorićemo svakoj zemlji", navodi agencija pozivajući se na taj izvor, prenosi Rojters.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je danas da je 14 zemalja članica Evropske unije odlučilo da protjera ruske diplomate.

Ruske diplomate se protjeruju u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja, prenijele su agencije.

Tusk je rekao da postoji mogućnost da se primjene i dodatne mjere, koje bi uključile i nova protjerivanja u narednim danima ili nedjeljama, prenosi AP.

Akciji zemalja EU pridružile su se SAD, Kanada i Ukrajina.

Američki predsjednik Donald Tramp naložio je da se iz SAD protjera 60 ruskih diplomata, kao i da se zatvori ruski konzulat u Sijetlu.

Kanada je odlučila da protjera četvoro, a Ukrajina 13 ruskih diplomata.

Hrvatska je danas takođe donijela odluku da se solidariše sa Britanijom u vezi sa slučajem trovanja bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja, poručivši da će jednog ruskog diplomatu proglasiti "personom non grata".

Moskva će protjerati najmanje 60 zaposlenih diplomata SAD

Moskva će protjerati najmanje 60 članova osoblja američkih diplomatskih misija u Rusiji, kao odgovor na odluku Vašingtona da protjera ruske diplomate, javio je Rojters pozivajući se na Ria Novosti.

Izjavu ruskoj novnskoj agenciji dao je poslanik gornjeg doma ruskog parlamenta Vladimir Džabarov, inače, zamjenik predsjedavajućeg Odbora za međunarodne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije