Svijet

Na lokalnim izborima u Gruziji pobijedila vladajuća stranka

Na lokalnim izborima u Gruziji pobijedila vladajuća stranka
Foto: Tanjug/AP | Na lokalnim izborima u Gruziji pobijedila vladajuća stranka

TBILISI - Na osnovu podataka sa 99,97 odsto obrađenih biračkih mjesta u Gruziji, vladajuća partija Gruzijski san - Demokratska Gruzija, osvojila je na opštinskim izborima 46,7 odsto glasova, saopštila je danas Centralna izborna komisija, a prenio Rojters.

Stranka Ujedinjeni nacionalni pokret, koju je osnovao bivši predsjednik Mihail Sakašvili, drugoplasirana je sa 30,7 odsto glasova.

Rojters navodi da će vodeća stranka Gruzijski san vjerovatno biti zadovoljna rezultatom na lokalnim izborima, koji je bio veći od praga postavljenog sporazumom uz posredstvo EU, prema kojem je pristala da održi nove parlamentarne izbore ako osvoji manje od 43 odsto.

Gruzija ima oko 3,5 miliona registrovanih birača, a u subotu je moglo da se glasa na više od 3.700 biračkih mjesta.

Nakon zatvaranja biračka mjesta izlaznost je iznosila 51,92 odsto.

Izbori su održani dan poslije hapšenja bivšeg predsjednika Gruzije, a sada opozicionog političara Mihaila Sakašvilija, koji je napustio zemlju 2013. godine, a u međuvremenu je 2018. godine osuđen u odsustvu na zatvorsku kaznu.

On je uhapšen po povratku u domovinu, a potom je pozvao svoje pristalice da glasaju za opoziciju i organizuju postizborne ulične proteste.

Odmah nakon hapšenja Sakašvili je započeo štrajk glađu i zatražio da se sastane sa ukrajinskim konzulom, saopštio je gruzijski ombudsman Nino Lomdžaria.

Bivšem predsjedniku se stavlja na teret da je zloupotrebi položaj i zataškavao dokaze, zbog čega je 2018. godine osuđen u odsustvu na zatvorsku kaznu, iako tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivisane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije