Svijet

Najnovija posljedica Brexita: Evropljani u Britaniju mogu samo s pasošem

Najnovija posljedica Brexita: Evropljani u Britaniju mogu samo s pasošem
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Najnovija posljedica Brexita: Evropljani u Britaniju mogu samo s pasošem

LONDON - Lična karta od danas više neće vrijediti za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo koje ubuduće traži od evropskih i od švajcarskih građana da pokažu pasoš, što je među novijim posljedicama Brexita.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da će ova promjena omogućiti da se "organizovane kriminalne bande i druge osobe spriječi u zloupotrebi sistema" jer su lične karte, kaže, "nezaštićen" dokument, izvještava AFP.

Podaci Ministarstva pokazuju da su 48 posto falsifikovanih dokumenata otkrivenih na britanskoj granici 2020. evropske i švajcarske lične karte. Te je dokumente "lakše falsifikovati nego pasoše", ističe ministarstvo i neki "nemaju biometrijske podatke".

"Moramo djelovati protiv kriminalaca koji žele ilegalno ući u našu zemlju s falsifikovanim dokumentima", rekla je u saopštenju ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

"Prestankom upotrebe nezaštićenih ličnih karata jačamo našu granicu i ispunjavamo volju naroda da preuzmemo kontrolu nad našim imigracionim sistemom", dodala je.

Ova nova mjera, najavljena prije godinu dana, dio je širokog novog imigracionog plana koji označava najavljeno pooštravanje u okviru Brexita koje je Patel u saopštenju opisala kao "strogo prema onima koji žele zloupotrijebiti sistem i pravedno prema onima koji poštuju propise".

Jedini izuzeci za obvezno predočenje pasoša su irski državljani s jedne strane te evropski i švajcarski građani s (privremenim ili stalnim) statusom britanskih rezidenata sa druge, koji će se moći koristiti svojom ličnom kartom do 31. decembraa 2025. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije