Svijet

Napad lukom i strijelom u Norveškoj teroristički čin?

Napad lukom i strijelom u Norveškoj teroristički čin?
Foto: Tanjug/Terje Bendiksby/NTB via AP | Norveška: Napad lukom i strijelom teroristički čin?
Tanjug

OSLO - Norveška bezbjednosna agencija PST saopštila je danas da je vrlo vjerovatno riječ o terorističkom činu u slučaju napad lukom i strijelom u kojem je Danac koji je prešao u islam ubio pet osoba, teroristički čin.

U saopštenju je navedeno da će istragom biti utvrđeno šta je motiv napada u gradu Kongsbergu, prenosi AP.

Dodaje se da je osumnjičeni odranije poznat PST, ali se o njemu ne iznosi više detalja.

Policija je prethodno saopštila da je državljanin Danske koji je uhapšen pod sumnjom da je ubio pet osoba lukom i strijelom ranije prešao u islam i da je policija već bila zabrinuta zbog znakove njegove radikalizacije.

Regionalni načelnik policije Ole Bredvurd Severud naveo je u saopštenju da tridesetsedmogodišnji Danac sarađuje tokom istrage, ali da još nije priznao krivicu.

Još dvije osobe, među njima i policajac koji nije bio na dužnosti, napadnuti su u srijedu uveče na različitim lokacijama u Kongsbergu, gradu udaljenom 68 km jugozapadno od prijestonice Osla.

Nakon napada, Uprava policije je saopštila da je naredila službenicima širom zemlje da nose vatreno oružje, pošto norveška policija obično nije naoružana, ali policajci imaju pristup oružju kada je to potrebno.

To je najsmrtonosniji napad u Norveškoj od 2011. godine, kada je ekstremni desničar Anders Bering Brejvik ubio 77 osoba, većinom tinejdžera.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije