Svijet

Navaljni, Avganistanke i Zanin Anjen kandidati za "Saharov"

Navaljni, Avganistanke i Zanin Anjen kandidati za "Saharov"
Foto: Tanjug/AP arhiva | Navaljni, Avganistanke i Zanin Anjen kandidati za "Saharov"
Tanjug

BRISEL - Zatvoreni lider ruske opozicije Aleksej Navaljni, grupa avganistanskih aktivistkinja za ljudska prava i bivša privremena bolivijska predsjednica Žanin Anjez, kandidati su za ovogodišnju nagradu Saharov za slobodu mišljenja koju dodjeljuje Evropski parlament.

Kako navodi AP, nagrada od 50.000 evra biće dodjeljena tokom zasjedanja Evropskog parlamenta 15. decembra u Strazburu u Francuskoj.

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni, borac protiv korupcije i glavni politički protivnik predsjednika Vladimira Putina.

Navaljni je u avgustu 2020. godine otrovan, od čega se oporavljao u Njemačkoj odakle se vratio u Moskvu u januaru ove godine i odmah po dolasku bio je uhapšen i osuđen na dvije i po godine zatvora.

Sudbina avganistanskih žena ponovo je u centru pažnje od kad su talibani preuzeli vlast, a nakon povlačenja američke vojske iz zemlje u avgustu ove godine.

Uprkos početnim obećanjima o zaštiti prava žena, posebno u obrazovanju, talibani su bili izloženi kritikama, uključujući Ujedinjene nacije, zbog nepoštovanja tih obaveza.

Među nominovanim ženama su aktivistkinje za ljudska prava, novinarke i kulturne ličnosti.

Bolivijska političarka i privremena predsednica Žanin Anjez, kako se navodi, žrtva je represije disidenata.

Nakon opštih izbora u Boliviji 2019. godine i nemira koji su uslijedili, tadašnji predsjednik Evo Morales, primoran od strane vojske i policije, dao je ostavku i otišao u egzil.

Parlament je u novembru 2019. godine izabrao Anez za privremeu predsjednicu, a godinu dana kasnije bili su slobodni izbori i obavljen je mirni prenos vlasti.

Međutim, ona je u martu ove godine uhapšena i optužena za planiranje državnog udara protiv Moralesa i od tada se nalazi u zatvoru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije