Svijet

Navaljni: Hodam, ali mi noge drhte

Navaljni: Hodam, ali mi noge drhte
Foto: Tanjug/AP | Navaljni: Hodam, ali mi noge drhte

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni objavio je na svojoj stranici na Instagramu post o tome kako teče njegov oporavak u berlinskoj klinici "Šarite".

Navaljni je napisao da su poteškoće koje ima s korištenjem telefona ili to što ne može sebi na uspe čašu vode obična glupost.

On je objasnio da još prije izvjesnog vremena nije prepoznavao ljude niti je umio da govori. Po njegovim riječima, svako jutro mu je dolazi ljekar s tablom i tražio da napiše neku riječ.

"To me je dovodilo u očaj, iako sam već sve generalno shvatao šta želi ljekar, nisam znao gdje da nađem riječi. U kojem dijelu glave one stoje? Gdje pronaći riječ i šta da uradim da ona nešto znači", naveo je bloger, naglasivši da je sve to bilo neshvatljivo za njega.

On nije znao kako da izrazi svoj očaj i zato je jednostavno ćutao. To je, po priznanju blogera, kasnija faza koje se može sjetiti.

Sada mu se tresu noge kada se spušta stepenicama, ali su ljekari uspjeli da ga pretvore iz "tehnički živog" u čovjeka koji umije da brzo lista Instagram i razumije šta treba da lajkuje.

Podsjetimo, Vlada Njemačke je ranije saopštila da je Aleksej Navaljni, koji leži u berlinskoj bolnici "Šarite", otrovan supstancom novičok. Ruska strana negira da se u organizmu Navaljnog nalazio taj otrov dok je bio na teritoriji Rusije.

(Sputniknews.com)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Давайте расскажу, как идёт мое восстановление. Это уже ясная дорога, хоть и неблизкая. Все текущие проблемы вроде того, что телефон в моих руках бесполезен, как камень, а налить себе водички превращается в целый аттракцион, - сущая ерунда. Объясню. Совсем недавно я не узнавал людей и не понимал, как разговаривать. Каждое утро ко мне приходил доктор и говорил: Алексей, я принёс доску, давайте придумаем, какое на ней написать слово. Это приводило меня в отчаяние, потому что хоть я уже и понимал в целом, что хочет доктор, но не понимал, где брать слова. В каком месте головы они возникают? Где найти слово и как сделать так, чтобы оно что-то означало? Все это было решительно непонятно. Впрочем, как выразить своё отчаяние, я тоже не знал и поэтому просто молчал. И это я еще описываю поздний этап, который сам помню. Сейчас я парень, у которого дрожат ноги, когда он идёт по лестнице, но зато он думает: «о, это ж лестница! По ней поднимаются. Пожалуй, надо поискать лифт». А раньше бы просто тупо стоял и смотрел. Так что много проблем ещё предстоит решить, но потрясающие врачи университетской Берлинской клиники «Шарите» решили главную. Они превратили меня из «технически живого человека» в того, кто имеет все шансы снова стать Высшей Формой Существа Современного Общества, - человеком, который умеет быстро листать инстаграм и без размышлений понимает, где ставить лайки.

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije