Svijet

Navaljni traži od Moskve da preda njegovu odjeću kao dokaz

Navaljni traži od Moskve da preda njegovu odjeću kao dokaz
Foto: Tanjug/AP | Navaljni traži od Moskve da preda njegovu odjeću kao dokaz

MOSKVA - Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni zatražio je danas od ruskih vlasti da predaju odjeću u kojoj je bio kada je prošlog mjeseca pao u komu i optužio Moskvu za uskraćivanje važnog dokaza u njegovom slučaju.

Navaljni je rekao da mu je oduzeta odjeća prije nego što je prebačen u Njemačku na liječenje iz Sibira nakon što mu je pozlilo na domaćem letu, prenio je Rojters.

Njemačka je saopštila da su testovi izvršeni u tri zemlje utvrdili da je Navaljni otrovan nervnim agensom novičok zbog čega je Zapad zahtijevao objašnjenje iz Rusije.

"Prije nego što su dozvolili da me odvedu u Njemačku, oni su skinuli svu odjeću sa mene i poslali me potpuno nagog", napisao je Navaljni na svom veb-sajtu.

"S obzirom na to da je novičok pronađen na mom tijelu i da je veoma vjerovatna infekcija kontaktom, moja odjeća je vrlo važan dokaz", smatra on.

Rusija je saopštila da joj je potreban veći broj dokaza da bi pokrenula formalnu krivičnu istragu o slučaju Navaljni i zatražila od Njemačke da joj preda medicinske podatke kako bi mogla da ih razmotri.

Ona je umjesto itragu, pokrenula predistražne radnje koje traju 30 dana, a koje, prema riječima Navaljnog služe da se sakriju važni dokazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije