Svijet

Nebenzja: Primjetan pad diplomatskog potencijala zapadnih država

Nebenzja: Primjetan pad diplomatskog potencijala zapadnih država
Foto: Tanjug/AP arhiva | Nebenzja: Primjetan pad diplomatskog potencijal zapadnih država
Srna

NJUJORK - Rusija je primijetila da opada diplomatski potencijal zapadnih država na čelu sa SAD pošto su pokvarile nedavno ostvarena pozitivna dešavanja na Korejskom poluostrvu, rekao je danas stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

"Na žalost primjetno je stabilno opadanje kapaciteta za političko i diplomatsko razmišljanje zemalja na čelu sa Amerikom koje su uništile sva pozitivna dešavanja oko Korejskog poluostrva", izjavio je Nebenzja u obraćanju na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Prema njegovim riječima, sve ukazuje na to da američke i druge zapadne kolege prolaze kroz "krizu žanra", jer nemaju drugog odgovora na krize sem sankcije.

On je istakao da je Rusija uvijek smatrala da su sankcije posljednja mogućnost za koju je potrebna temeljna analiza i neprestano prilagođavanje. Nebenzja smatra da je uvođenje sankcija Savjeta bezbjednosti UN protiv Sjeverne Koreje tokom pandemije neodgovoran potez.

Rusija i Kina su nešto ranije iskoristile svoje pravo veta tokom glasanja o rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN, čiji je autor SAD, za pooštravanje sankcija Sjevernoj Koreji.

Sve preostale članice Britanija, SAD i Francuska, te Albanija, Brazil, Gabon, Gana, Indija, Irska, Kenija, Meksiko, Norveška i Ujedinjeni Arapski Emirati glasali su za usvajanje rezolucije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije