Svijet

Netanjahu hoće uništenje Hamasa, Makron kaže da to znači deset godina rata

Netanjahu hoće uništenje Hamasa, Makron kaže da to znači deset godina rata
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Netanjahu poručio da će rat će trajati dok ne poraze Hamas: "Ratovaćete deset godina"

GAZA, TEL AVIV – Izrael se priprema za dugotrajni rat, čiji cilj je eliminacija Hamasa kao organizacije, rekao je Benjamin Netanjahu, premijer te zemlje, obraćajući se javnosti.

Dodao je da će rat trajati dok se ti ciljevi ne ostvare, uključujući i vraćanje svih talaca, koje je Hamas oteo 7. oktobra prilikom terorističkog napada. Rekao je da je dio talaca vraćen kući zahvaljujući vojnom pritisku, ali i diplomatskim naporima.

Emanuel Makron, predsjednik Francuske, je rekao da ako je cilj istrebljenje Hamasa, to znači da će rat trajati još deset godina. Francuska je vrlo zabrinuta zbog novog nasilja u Gazi, rekao je Makron i najavio odlazak u Katar gdje će pokušati pridonijeti nastojanjima da se dogovori novi prekid vatre. Istakao je i da situacija u Gazi zahtijeva udvostručenje napora na postizanju trajnog prekida vatre i oslobađanja svih talaca.

"Za Izrael nema trajne sigurnosti u regiji ako se sigurnost postiže po cijenu života Palestinaca, što sa sobom nosi i ogorčenost u regiji. Budimo kolektivno pronicavi i prisebni", dodao je on, prenosi N1.

Vlada Danske naredila je vojsci da zaštiti Jevreje i njihovu imovinu usred rastućeg antisemitizma i terorističke prijetnje u ovoj skandidavskoj zemlji. Ministarstvo odbrane Danske saopštilo je da će vojnici pomoći u zaštiti brojnih lokacija, uključujući izraelsku ambasadu i sinagogu u Kopenhagenu, prenose izarelski mediji pozivajući se na Bloomberg. Troels Lund Pulsenm, ministar odbrane Danske, je rekao da postoji ozbiljna teroristička prijetnja dodajući da je sukob na Bliskom istoku doveo do porasta antisemitizma i veće nesigurnosti među Jevrejima u Danskoj. Danska, zemlja sa 5,9 miliona ljudi, dom je za blizu 7.000 Jevreja i 250.000 muslimana.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je u nedjelju ujutro iz Sirije ispaljena raketa na sjever Izraela, prenosi Tanjug. Kako se navodi u saopštenju IDF, projektil je pao na otvoreno područje, pri čemu nije bilo povređenih, a u izraelskim gradovima se nisu oglašavale sirene. U odvojenom napadu protivtenkovska navođena raketa je ispaljena iz Libana na otvoreno područje u blizini zajednice Jiftah na sjeveru Izraela, ali nije bilo povrijeđenih, navodi se u saopštenju IDF i dodaje da izraelska artiljerija granatirala brojne oblasti u južnom Libanu.

IDF su izdale naredbu za evakuaciju više područja u i oko Kan Junisa, drugog po veličini grada u Pojasu Gaze, s obzirom da je svoje ofanzivne vojne aktivnosti prebacila na južnu polovinu palestinske enklave u kojoj se, kako tvrdi Izrael, kriju mnogi lideri Hamasa. Teška bombardovanja prijavljena su i u oblasti Kan Junisa i grada Rafe na jugu Pojasa Gaze, kao i u sjevernim dijelovima ove palestinske enklave koji su bili u fokusu u početku izraelske vazdušne i kopnene kampanje.

Mnogi od 2,3 miliona stanovnika ove teritorije su izbjegli na jug enklave, nakon što su izraelske snage naredile civilima da napuste sjever Pojasa Gaze u prvim danima rata. Hamasovo ministarstvo zdravstva u Gazi saopštilo je u subotu da je ukupan broj poginulih u ovoj palestinskoj enklavi od početka rata 7. oktobra premašio 15.200, što je nagli skok u odnosu na prethodni presek od 20. novembra u kojem je potvrđeno 13.300 palestinskih žrtava. Navodi se da su 70 odsto poginulih bili žene i djeca, kao i da je više od 40.000 ljudi ranjeno od početka rata, prenosi Tanjug.

Dva Palestinca od kojih je jedan maloljetan poginula su na sjeveru okupirane Zapadne obale u dva odvojena incidenta, saopštili su palestinski izvori.

Jedan Palestinac je ubijen kada su izraelski doseljenici napali dva palestinska sela na okupiranoj Zapadnoj obali, a jedan Izraelac i tri Palestinca su povrijeđeni, saopštili su palestinska hitna služba i izraelska vojska, prenosi Rojters.

U odvojenom incidentu u blizini Nablusa,14-godišnji Palestinac je preminuo od povreda zadobijenih kada ga je upucala izraelska vojska jer je, kako se navodi, mahao nožem pred vojnicima na kontrolnom punktu.

Ovi napadi su posljednji u nizu sličnih incidenata koji su učestali otkako je počeo rat između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije