Svijet

Netenjahu: Rizikovaću da podignem tenzije sa SAD

Netenjahu: Rizikovaću da podignem tenzije sa SAD
Foto: Tanjug/AP | Netenjahu: Rizikovaću da podignem tenzije sa SAD

TEL AVIV - Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da će rizikovati da podigne tenzije u odnosima s Vašingtonom ukoliko to bude potrebno da bi se onesposobile iranske nuklearne mogućnosti.

Netenjahu, čije politička budućnost je neizvjesna, izjavio je da nuklearno naoružan Iran predstavlja najveću prijetnju i istakao je da je Izrael spreman to da spriječi čak i ukoliko bi SAD i druge nuklearne sile uspjele da ožive nuklearni sporazum iz 2015. godine, prenio je AP.

"Ukoliko budemo prinuđeni da biramo, a nadam se da se to neće dogoditi, između trvenja s našim velikim prijeteljima SAD i eliminacije egzistencijalne prijetnje, odlučićemo se da eliminišemo prijetnju", poručio je Netanjahu na ceremoniji ustoličenja Davida Barnea, novog direktora obavještajne agencije Mosad.

Iran je optužio Izrael da stoji iza brojnih napada i ubistava iranskih nuklearnih naučnika i iza sabotaže u iranskim nuklearnim postrojenjima.

Palestinski Hamas, koji Izraelu osporava pravo na postojenje, a koji i Izrael, i SAD i druge zapadne zemlje smatraju terorističkom organizacijom, svake godine dobija od Irana vojnu pomoć vrijednu milione dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije