Svijet

Posjetioci iz BiH uživaju na Oktoberfestu: Nikad skuplje, ali "jednom se živi"

Posjetioci iz BiH uživaju na Oktoberfestu: Nikad skuplje, ali "jednom se živi"
Foto: Ustupljena fotografija | Nikad skuplje cijene na Oktoberfestu, među posjetiocima i bh. građani

MINHEN - Oktoberfest, najveće narodno slavlje na svijetu, već danima okuplja stotine hiljada posjetilaca koji su u Minhen stigli iz svih krajeva svijeta.

Za sigurnost na 188. izdanju Oktoberfesta zaduženo je više od 600 policajaca i preko 2.000 privatnih zaštitara. Ni cijene na najvećem narodnom slavlju na svijetu ne spriječavaju posjetioce da uživaju u pivu i brojnim specijalitetima pod šatorima.

Naime, cijene na Oktoberfestu nikad nisu bile veće. Tako je pivo ove godine u prosjeku skuplje za 6,12 posto. Proizvođači piva za rast cijena krive povećanje troškova sirovina poput hmelja, slada i ječma, ali i energije i satnica radnika.

Na Oktoberfestu uživaju i brojni građani Bosne i Hercegovine. Među njima je i biznismen Mensur Mulalić, koji uživa u društvu prijatelja Edina Bešića i Kemala Kapića.

„Ovo je događaj o kojem se priča u cijelom svijetu i već sam bio nekoliko puta. Odlično se provodimo i uživamo i pored cijena. Pivo ove godine košta između 13,20 evra (Museumszelt) i 14,50 evra (Käfer). Pšenično pivo u šatoru košta 17,40 evra“, kaže Mensur Mulalić.

Poskupjela su i bezalkoholna pića. Litra vode sada stoji 10 evra, dok limunada košta od 8,20 evra do 12,40 evra po litri. Polovica organske piletine stoji 20,50 evra, dok je cijena konvencionalne piletine oko 15 evra.

U Minhenu trenutno uživa i jedno veće društvo Sarajlija. Armin Karamustafić, Adnan Arnautović, Mirza Stambolić i Toni Šutalo nisu krili oduševljenje Oktoberfestom.

"Jednom se živi“, poručuju vesele Sarajlije dok nazdravljaju velikim kriglama piva.

Prvi Oktoberfest je održan 1810. godine povodom vjenčanja prijestolonasljednika Ludwiga od Bavarske i princeze Theresije i u međuvremenu se pretvorio u jednu od najvećih njemačkih turističkih atrakcija, a koncept Oktoberfesta se kopira širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije