Svijet

Njemačka negirala da je pomagala genocid u Pojasu Gaze

Njemačka negirala da je pomagala genocid u Pojasu Gaze
Foto: Tanjug/AP | Njemačka negirala da je pomagala genocid u Pojasu Gaze

HAG - Njemačka je negirala da je pomagala genocid u Pojasu Gaze prodajom oružja Izraelu, odgovarajući na tužbu Nikaragve Međunarodnog suda pravde (MSP).

''Njemačka čini sve što je u njenoj moći da pomogne i izraelskom i palestinskom narodu, i najveći je pojedinačni donator humanitarne pomoći Palestincima'', izjavila je pravna savjetnica njemačkog Ministarstva spoljnih poslova Tanja fon Uslar-Glajhen, prenosi Tanjug pisanje Rojtersa.

Ona je istakla da je bezbjednost Izraela prioritet za Njemačku, zbog istorijskih okolnosti i nacističke prošlosti Njemačke.

''Njemačka je naučila iz svoje prošlosti, prošlosti koja uključuje odgovornost za jedan od najstrašnijih zločina u ljudskoj istoriji, Šoa'', rekla je ona, upotrijebivši hebrejsku riječ za Holokaust, i ocijenila da optužbu Nikaragve treba odbaciti zbog slabih dokaza i argumenata.

Njemački advokat Kristijan Tams rekao je pred MSP da se 98 odsto opreme koju je Njemačka od 7. oktobra isporučila Izraelu sastoji od opšte opreme poput zaštitnih prsluka, dvogleda i šljemova.

Nikaragva je juče zatražila od MSP da Njemačkoj nadredi obustavu izvoza oružja u Izrael i da poništi odluku o prestanku finansiranja agencije UN za pomoć raseljenim Palestincima UNRWA, uz napomenu da "postoji ozbiljan rizik od genocida u Pojasu Gaze".

"Ne može biti sumnje da je Njemačka bila veoma svjesna, da je i dalje veoma svjesna, u najmanju ruku ozbiljnog rizika da će biti počinjen genocid u Pojasu Gaze'' rekao je predstavnik Nikaragve Karlos Hose Arguelo Gomez, ocjenjujući da je Njemačka prekršila Konvenciju o genocidu iz 1948. tako što je snabdijevala Izrael oružjem nakon što su sudije MSP ocijenile da postoje izgledi da je Izrael prekršio pojedine tačke Konvencije tokom napada na Pojas Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije