Svijet

Njemačka obezbjeđuje rezerve vakcina za eventualne nove pandemije

Njemačka obezbjeđuje rezerve vakcina za eventualne nove pandemije
Foto: MasterTux/Pixabay | Njemačka obezbjeđuje rezerve vakcine za eventualne nove pandemije
Srna

BERLIN - Njemačka planira da proizvođačima vakcina plati godišnju naknadu za rezervaciju da bi obezbijedila rezervne kapacitete od 600 do 700 miliona doza godišnje kako bi se mogla izboriti sa eventualnim novim pandemijama, rekao je danas njemački ministar zdravlja Jens Špan.

Špan je izjavio da vlasti planiraju da raspišu tendere za ugovore za takozvanu spremnost na pandemiju sa petogodišnjim mandatom tako da bi doze vakcina mogle brzo biti aktivirane u slučaju pogoršanja situacije.

Problemi sa proizvodnjom i prevelikom zavisnošću od odobrenja EU za isporuke usporili su program imunizacije u Njemačkoj, koja sada želi da pojača domaću proizvodnju kako ne bi bila uskraćena za doze u slučaju nove pandemije.

Njemačka je, zbog toga, formirala radnu grupu za vakcine u februaru s ciljem obezbjeđivanja proizvodnje ključnih elemenata u lancu snabdijevanja vakcinama poput staklenih bočica i lipida.

"Ovi ugovori će pomoći da se održi znanje stečeno tokom krize sa kovidom 19 tako da sljedeći put ne moramo da formiramo proizvodnju ni od čega. Želimo da se oslonimo na više kompanija i nekoliko vrsta vakcina, a ne samo na jednu", naglasio je šef radne grupe Kristof Krup.

On je napomenuo da uslovi ugovora obuhvataju i proizvodne kapacitete u Njemačkoj i sposobnost proizvodnje aktivnih sastojaka, te njihovo pretvaranje u ljekovitu supstancu potrebnu za ubrzano pripremanje vakcina.

U Njemačkoj su BionTech i Kjurvak dvije vodeće kompanije za razvoj vakcina protiv kovida 19 zasnovanih na informacionoj RNK, te farmaceutski giganti "Bajer" i "Merk"

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije