Svijet

​Njemačka platila 1,3 milijarde evra vojnu opremu koja ne radi

​Njemačka platila 1,3 milijarde evra vojnu opremu koja ne radi
Foto: X.com | ​Njemačka platila 1,3 milijarde evra vojnu opremu koja ne radi

​BERLIN - Njemačka vojska našla se u problemu nakon što se ispostavilo da nova oprema, koja je plaćena 1,3 milijarde evra, ne radi, pišu njemački mediji.

Njemačka vlada je prošle godine počela ogromnu kampanju ponovnog naoružavanja, u kojoj će potrošiti 100 milijardi evra, obezbjeđujući novac za vojsku u vrijeme kada se zemlja suočava sa deindustrijalizacijom i ekonomskom stagnacijom, piše "Die Welt".

Boris Pistorijus, njemački ministar odbrane, moraće mnogo toga da objasni, jer su se pojavili izvještaji iz Bundesvera prema kojima će nova serija digitalnih radio-komunikacionih sistema, vrijedna 1,3 milijarde evra, namijenjena gusjeničarima i vozilima na točkovima, godinama stajati u skladištima zbog poteškoća sa montiranjem.

"Oko 34.000 vozila kopnene vojske treba da bude opremljeno digitalnim radio-uređajima. Govorimo o milijardama evra. Isporuke ovih radio-aparata traju od januara. Sada se ispostavilo da će uređaje biti teško ili nemoguće instalirati", navodi "Die Welt".

Digitalni radio-aparati, koje proizvodi kompanija "Rohde&Schwarz", trebalo bi da zamijene starije, analogne uređaje Bundesvera. 

Novu opremu je izuzetno teško montirati na različite tipove vojnih vozila, budući da zahtijevaju adaptere. 

Otkrivaju se i drugi problemi, poput baterija sa malim kapacitetom. Navodi se da su potrebna prilagođavanja za više od stotinu različitih tipova vozila, prenosi Russia Today Balkan.

Ovi problemi primorali su Ministarstvo odbrane da tek nabavljenu opremu zadrži u skladištima. 

"To će trajati godinama. Trošimo milijarde evra na radio-opremu, koja se zadugo neće koristiti", izjavio je Andreas Švarc, poslanik Socijaldemokratske partije.

Očekuje se da će kampanja Bundesvera, nazvana "Digitalizacija kopnenih operacija", Njemačku koštati oko pet milijardi evra.

Berlin je prošle godine najavio ambiciozno povećanje izdataka za odbranu od 100 milijardi evra, usred dramatične eskalacije napetosti između NATO-a i Rusije zbog rata u Ukrajini. 

Njemačka vlada je do sada izdvojila oko 30 milijardi evra, koje još nije isplatila proizvođačima, zadržavajući sredstva dok oružje i oprema ne budu isporučeni vojsci.

Bundesver oprema prvu od tri planirane borbeno spremne divizije do 2025. godine, ali se već pojavljuju problemi zbog velikog odliva vojne opreme i municije za rat u Ukrajini.

Među članicama NATO-a Njemačka najviše troši na Ukrajinu. Do sada je izdvojila više od 17,1 milijardu evra za vojnu opremu, što je mnogo više nego bilo koja druga zemlja, izuzev Sjedinjenih Američkih Država. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije