Svijet

Njemačka vlada potvrdila da je Navaljni otrovan novičokom

Njemačka vlada potvrdila da je Navaljni otrovan novičokom
Foto: Screenshot/Ilustracija | Njemačka vlada potvrdila da je Navaljni otrovan novičokom

Njemačka vlada saopštila je danas da je potvrđeno da je Aleksej Navaljni bio žrtva napada hemijskim nervnim otrovom iz novičok grupe.

Portparol njemačke vlade Štefen Zajbert saopštio je da je vlada zamolila Organizaciju za zabranjeno hemijsko naoružanje za tehničku pomoć u analizi uzoraka Navaljnog, i da su danas stigli rezultati analize iz dvije referentne laboratorije.

"Rezultati se slažu sa rezultatima koje su već uradile specijalne laboratorije u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj. Time je ponovo jasno dokazano, da je Navaljni bio žrtva napada hemijskim nervnim borbenim sredstvom novičok grupe. Ta supstanca od strane Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja do sada nije zvanično uvrštena u njihovu listu", objasnio je Zajbert.

Vlada trenutno analizira detaljan stručni izvještaj analize, a kod planiranog prosljeđivanja ili objave ključnu ulogu imaće procjena rizika proliferacije.

Ne smije znanje o opasnoj supstanci dospjeti u pogrešne ruke, podvukao je on.

Njemačka vlada ponovila je i zahtjev Rusiji da se izjasni o ovim događajima.

O narednim koracima će narednih dana Izvršni savjet Organizacije za zabranjeno hemijsko oružje sa krugom EU partnera razmijeniti informacije.

Svaka upotreba hemijskog naoružanja predstavlja značajni prestup koji ne smije ostati bez posljedica, poručio je Zajbert.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije