Svijet

Pratite nas na Google news

Njemački parlamentarac: NATO se raspada i to dočekujem širom raširenih ruku

Njemački parlamentarac: NATO se raspada i to dočekujem širom raširenih ruku
Foto: N.N. | Njemački parlamentarac: NATO se raspada i to dočekujem širom raširenih ruku
N.N.

​Njemački parlamentarac Aleksander Noj saglasio se sa izjavom predsjednika Makrona o krizi NATO saveza, dodavši da je raspad tog pakta za njega dobrodošao.

"Sjedinjene Američke Države, zajedno sa Turskom, kopaju grob NATO-u, usljed toga što ga eksploatišu isključivo u svoju korist", rekao je predstavnik Leve stranke Aleksander Noj, prenosi Sputnjik.

"Amerika je donedavno težila isključivo ostvarenju njihovih interesa, uključujući ono što su radili kroz NATO, a već nekoliko godina svedoci smo da Turska prati taj trend. NATO se raspada, i to dočekujem širom raširenih ruku", dodao je Noj.

Nojeva izjava uslijedila je skoro nedjelju dana nakon što je predsjednik Francuske Emanuel Makron proglasio moždanu smrt NATO, aludirajući na nepredvidivost i nemogućnost oslanjana na SAD, dok je na mjestu predsjednika Donald Tramp.

Međutim, Makronova izjava naišla je na kritiku njemačke kancelarke Angele Merkel i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji su kritikovali predsjednika Francuske zbog upotrebe drastičnih riječi. Ujedno su istakli da NATO treba da ostane glavni stub garancije njemačke sigurnosti.

Uprkos tome, izjava francuskog predsjednika ponovo je pokrenula talas započet prošle godine kada su Makron i Merkelova istakli značaj postojanja evropske vojske nezavisne od SAD i NATO-a, kako bi bila sposobna da sama sebe brani.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije