Svijet

Njemica svojevoljno dala sina Islamskoj državi

Njemica svojevoljno dala sina Islamskoj državi
Foto: Ilustracija | Njemica svojevoljno dala sina Islamskoj državi

BERLIN - Savezno tužilaštvo optužilo je danas Njemicu Stefani A. za članstvo u dvije strane terorističke grupe, kršenje zakona o oružju i predaju sina kao borca stranoj terorističkoj grupi.

Tužilaštvo navodi da je Stefani A. napustila Njemačku 2016. godine sa svojim sinom, koji je tada imao 13 godina, kako bi živjela sa suprugom u Siriji, koja je tada bila pod kontrolom terorističke grupe Islamska država.

Prvo se pridružila terorističkoj organizaciji "Džund al Aksa", a kasnije Islamskoj državi. Ona je optužena da je svog sina kao borca svojevoljno stavila na raspolaganje ovim grupama.

Ubrzo nakon njenog dolaska u Raku u Siriji 2017. godine, optužena se pridružila Islamskoj državi, u početku živeći sa svojim mužem u Raki i upravljajući njegovim domaćinstvom.

Par, koji je finansijski obezbjedila Islamska država, stavio je svog sina na raspolaganje grupi. On je završio vojnu obuku i pozvan u borbena dejstva. Sa 15 godina ubijen je u bombaškom napadu u martu 2018. godine, navodi se u saopštenju tužioca.

I sama Stefani A. bila je opremljena pojasom za eksploziv i nosila pušku tokom svog članstva u Islamskoj državi. Ona i njen suprug ostali su lojalni Islamskoj državi do kraja vladavine te grupe, a predali su se kurdskim trupama u februaru 2019. godine. Ona je uhapšena po dolasu u Njemačku u martu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije