Svijet

Novi šef Sirize - politički novajlija, bivši bankar, gej

Novi šef Sirize - politički novajlija, bivši bankar, gej
Foto: Printscreen/Instagram/skasselakis | Novi šef Sirize - politički novajlija, bivši bankar, gej

ATINA - Stefanos Kaselakis je Grcima do nedavno bio nepoznat. Sada je taj preduzetnik koji je živio u SAD, postao šef lijevo-radikalne Sirize, koju namjerava da reformiše i ponovo dovede na vlast.

Sa Sirizom nikada nije dosadno. Otkad je harizmatični Aleksis Cipras 2008. postao šef grčke „Koalicije radikalne ljevice“, ta stranka je prešla jedinstven put – obilježen pobjedama, porazima i podjelama. Siriza je prva i do sada jedina lijevo-radikalna stranka koja je bila na vlasti u nekoj evropskoj zemlji: od 2015. do 2019. Istina, u sred duboke dužničke krize u Grčkoj i u koaliciji sa desno populističkim „Nezavisnim Grcima“ (ANEL).

Nakon što je Siriza doživjela dramatični poraz na parlamentarnim izborima u junu ove godine – pala je s 31 na 17 odsto – i nakon što je Cipras podnio ostavku, stranka je bila u stanju šoka i činilo se kao da je paralisana. Za Ciprasovog nasljednika kandidovala su se četiri poznata člana stranke. Najviše izgleda davalo se Efi Ahcioglu, 38 godina staroj bivšoj ministarki rada.

A onda se krajem avgusta kao grom iz vedra neba pojavio i peti kandidat: Stefanos Kaselakis, nepoznat široj javnosti, star 35 godina, preduzetnik, Grk iz dijaspore koji je do prije samo nekoliko nedjelja živio u SAD. I homoseksualac. On je u roku od mjesec dana i nakon dva glasanja uspio da osvoji stranku: 56 odsto članova Sirize u nedjelju (24. septembar) glasalo je za Kaselakisa, prenosi DW.

„Danas je pobijedilo svjetlo“, bile su njegove prve riječi koje je uputio okupljenim stranačkim kolegama nakon pobjede u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Kaselakis je frustriranim članovima stranke obećao da će izgraditi „široku demokratsku stranku koja će promijeniti zemlju“. Izrazio je uvjerenje da može da pobijedi konzervativnog premijera Kirjakosa Micotakisa na idućim izborima – a većina pristalica Sirize se nada da će to i ostvariti.

„Stefanos, kreni, promijeni sve, dovedi nas opet na vlast“, skandirali su ljudi okupljeni pred centralom stranke. A on im je uzvratio: „Nikada vas neću izdati.“

Jedinstvena procedura

Kako je Kaselakis, pojavivši se niotkuda, uspio da se nametne stranci? Kao prvo, tu je izborna procedura. Svako ko se prijavi kao član stranke može da glasa u prvom krugu. To je u međuvremenu postalo uobičajeno i kod drugih grčkih stranaka. Socijaldemokrate iz PASOK-a bili su prvi koji su 2004. uveli tu praksu. Nakon toga je 2009. uslijedila konzervativna Nova demokratija, a Siriza je tu proceduru primijenila tek u maju 2022. Prošle nedjelje glasalo je 135.000 ljudi.

Kao drugo, Aleksis Cipras je omogućio pobjedu Kaselakisa. Iako se bivši predsjednik stranke ponašao apsolutno neutralno, mnoge pristalice Sirize bile su čvrsto uvjerene da bi njihov voljeni Aleksis bio za autsajdera Kaselakisa.

Moderna predizborna kampanja

A tu je i treći razlog: Stefanos Kaselakis predstavlja nešto novo. Za njegove birače on je otjelotvorenje nada da će pobijediti Micotakisa i opet dovesti Sirizu na vlast. Istina, ne više kao stranku radikalne ljevice, nego kao stranku progresivnog centra.

I četvrto: Kaselakis je vodio veoma modernu i efikasnu predizbornu kampanju na društvenim mrežama. U tome su mu poprilično pomogli njegov izgled i harizma: mlad je, visok i zgodan, njegov osmjeh djeluje nevino i – on gleda ljudima pravo u oči.

Osim toga, Kaselakis ima zanimljivu biografiju: studirao je Međunarodne odnose i finansije na uglednom američkom Univerzitetu Pensilvanija. Divi se američkim Demokratama i pomagao je kao volonter u predizbornoj kampanji Džozefa Bajdena. Radio je u Goldman Saksu, a kasnije je osnovao brodarsko preduzeće. To je biografija koja doduše nije baš cijenjena kod tradicionalne ljevice u Grčkoj, ali možda odgovara težnji Sirize da se pretvori u stranku progresivnog centra.

 

U trendu

Proteklih nedjelja Stefanos Kaselakis bio je sveprisutan u grčkim medijima – kao kandidat, a još više kao svojevrsna zvijezda: Kaselakis pomaže u narodnoj kuhinji humanitarne organizacije „Alos Antropos“ u poplavljenim područjima u Kardisi. Kaselakis u izgoreloj šumi u Evrosu. Kaselakis izlazi iz gimnastičke sale. Kaselakis u šetnji sa svojim psom.

Medijska pomama išla je toliko daleko da su u TV-emisije pozivani čak i njegovi rođaci – njegovi brat i otac, majka njegovog američkog životnog partnera, dalja rodbina sa Krita, pa čak i navodna baka koja se kasnije ispostavila kao lažna. Govorilo se o „fenomenu Kaselakis“, a on je odgovarao: „Ja nisam fenomen, ja sam glas društva.“

Kršenje tabua

Stefanos Kaselakis je istovremeno prekršio jedan tabu. S hrabrošću koja je rijetka u Grčkoj ispričao je da je homoseksualac i da u SAD živi u životnom partnerstvu. Nakon proglašenja izbornih rezultata Kaselakis se javno zahvalio svom partneru Tajleru Mekbetu.

Veći dio grčkog društva i veliki dio medija su mačistički i homofobni. To se pokazalo i prošlih nedjelja. Za vrijeme stranačke predizborne kampanje u medijima i na društvenim mrežama bilo je više homofobnih napada na Kaselakisa i ružnih seksističkih napada na njegovu protivkandidatkinju Efi Ahcioglu.

Izborni pobjednik sada se nalazi pred nekoliko izazova. Kaselakis mora da reformiše stranku i pri tom da spriječi moguće podjele. On mora da se dokaže u grčkoj politici i ne smije da razočara svoje pristalice. A osim toga on ima i jedan ozbiljan problem: on je, doduše, predsjednik najveće opozicione stranke, ali do idućih parlamentarnih izbora 2027. nema mjesto, pa time ni glas u grčkom parlamentu.

Njegov prethodnik Aleksis Cipras poželio mu je kratko, ali iskreno ono što mu je potrebno da savlada sve te izazove: „Mnogo sreće.“

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije