Svijet

Novi svjetski skandal: Otkrivene offshore malverzacije svjetskih moćnika

Novi svjetski skandal: Otkrivene offshore malverzacije svjetskih moćnika
Foto: Twitter | Novi svjetski skandal: Otkrivene offshore malverzacije svjetskih moćnika

BERLIN - Međunarodno udruženje novinara (ICIJ) objavilo je novo istraživanje o imovini svjetskih moćnika, skrivenim fondovima, ofšor računima i izbjegavanju poreza.

U pitanju je 13,4 miliona dokumenata pod zajedničkim imenom "Rajski papiri", a kako navode istraživači, u njima se između ostalog govori o ofšor sredstvima britanske kraljice, vezama saradnika Donalda Trampa i Rusa, tajnim poslovima bliskog saradnika kanadskog premijera Džastina Trudoa, ali i o još 120 političara i moćnika.

Takođe, u papirima se spominju veliki brendovi i internacionalne kompanije kao što su Epl, Najk i Uber, kao i veze politike, privatnih bogatstava i korporativnih giganata, načini za izbjegavanje poreza i "maštoviti manevri" njihovih knjigovođa.

"Rajski papiri" govore o novcu koji je Trampov saradnik dobijao od energetske kompanije iz Rusije čiji je suvlasnik zet Vladimira Putina, o 13 miliona dolara koje je preko ofšor kompanija ulagala kraljica Elizabeta Druga, o poslovima bivšeg američkog generala Veslija Klarka, o Alfredu Guzenbaueru, koji je ovdašnjoj javnosti poznat kao savjetnik srpskih vlasti, ali i o novcu koji su preko državnih kompanija Rusi upumpali u Fejsbuk i Tviter...

U "Rajskim papirima" se spominju i imena zvijezda iz industrije zabave i sporta i načini na koje oni na legalan način čuvaju svoje bogatstvo. Kako prenosi BBC, govori se i o poslovanju u engleskoj Premijer ligi i vezama ruskih tajkuna sa fudbalskim klubovima Arsenalom i Evertonom.

U pretrazi baza podataka ICIJ, u kojoj se nalaze i "veliki igrači" obuhvaćeni dokumentacijom iz "Panamskih papira", pojam Srbija kao rezultate izbacuje tekstove o Guzenbaueru i sestri Mila Đukanovića Ani Kolarević.

I ovog puta novinari ističu da se u papirima spominju legalna poslovanja preko ofšor kompanija i fondova, kao i da spominjanje bilo čijeg imena ne upućuje na to da je neko kršio zakon.

Kao i prethodno veliko otkriće koje su istraživali novinari više od 100 redakcija okupljeni pod kapom ICIJ, , tzv. "Panamski papiri", ključne dokumente je i ovog puta dobio njemački "Zidojče cajtung".

Na svom sajtu ICIJ navodi ključna otkrića "Rajskih papira":

  •     ofšor aktivnosti 120 političara i svjetskih lidera, među kojima su i britanska kraljica i 13 bliskih saradnika i donatora predsjednika SAD
  •     "poreske vratolomije" više od 100 multinacionalnih korporacija, među kojima su Najk, Epl i proizvođač botoksa Alergan
  •     otkrivaju se velike kupovine korporacija u Africi i Aziji, preko Mauricijusa i Singapura zbog poreskih olakšica
  •     detalji o tome kako vlasnici aviona i jahti, među kojima su pripadnici svjetskog plemstva i sportske zvijezde, koriste Ostrvo Men kako bi izbjegavali poreze na luksuz i pokretnu imovinu
  •     otkriće o tajnim poslovima i skrivenim kompanijama povezanim sa korporacijom Glenkor
  •  

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije