Svijet

Novo nevrijeme u Atini

Novo nevrijeme u Atini
Foto: Tanjug/AP | Novo nevrijeme u Atini

ATINA - Novo nevrijeme pogodilo je danas Atinu dok spasilačke ekipe nastavljaju potragu za šest nestalih osoba u poplavama u zapadnom predgrađu grčke prestonice koje su dosad odnijele 16 života.

Velika oluja, praćena obilnim padavinama, ponovo je pogodila Atinu zbog čega je poplavljen glavni put u zapadnom predgrađu Keracini, a saobraćaj je u prekidu.

Vatrogasna služba je saopštila da je primila 910 poziva za pomoć od srijede. Pripadnici te službe su dosad spasili 96 ljudi koji su bili zarobljeni u vozilima i kućama.

Kako je saopšteno, ukupno se šest osoba vode kao nestale u Mandri, zapadnom predgrađu grčke prestonice.

Ovo su najgore poplave koje su posljednjih decenija pogodile atinsku oblast, navodi AP.

Stanovnici zapadnih oboda grčke prestonice Atine pokušavaju da očiste nered koji su izazvale poplave koje su ulice pretvorile u bujice pune blata.

Od 23 povrijeđenih, 12 se još nalazi u bolnici, među kojima je i 82-ogodišnja žena za koju se navodi da je u ozbiljnom stanju na odjeljenju za intenzivnu negu, saopštio je u četvrtak Nacionalni centar za zdravstvene operacije.

Ranije je grčki premijer Aleksis Cipras proglasio nacionalnu žalost.

"Ovo su veoma teški trenuci za Grčku. Proživljavamo veliku katastrofu", rekao je Cipras u obraćanju javnosti, prenosi Rojters.

Grčki premijer je naveo da će bez odlaganja biti usvojene mjere podrške za ugrožena domaćinstva i preduzeća.

Mnogi su ostali bez krova nad glavom nakon što je vodena stihija poplavila dva priobalna grada, Nea Peramos i Mandra, zapadno od grčke prestonice, poslije obilne kiše koja je padala cijelu noć utorak na srijedu.

Najteže pogođena oblast bila je Madra, gdje su zabilježeni skoro svi smrtni slučajevi.

Prema navodima zvaničnika, oko 500 domova i poslovnih prostorija je oštećeno.

Neki stanovnici su bili primorani da se popnu na krovove i balkone, dok je bujica nosila mnoge automobile, rušeći zidove kuća.

Bujične poplave, koje su uslijedile nakon teške oluje tokom noći, nosile su sa sobom vozila, urušavale zidove, potopile ribarske brodove i preplavile dio glavnog autoputa.

"Ovo je biblijska nesreća...Sve je nestalo", rekla je gradonačelnica Mandre Jana Krikuku televiziji ERT.

Mandra i Nea Peramos zajedno imaju oko 20.000 stanovnika, a mnoge kuće su tamo građene neplanski.

Atinski tužilac je naložio hitnu preliminarnu istragu o uzrokovanim smrtnim ishodima i uništenju, a istražuje i moguće prekršaje u urbanom planiranju.

Obilne kiše ovog tipa nisu uobičajena pojava u Grčkoj, gdje slaba infrastuktura može da građane dovede u rizičnu situaciju u slučaju poplava, napominje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije