Svijet

Novo vještačenje puške iz koje je ubijen Jovanović?

Novo vještačenje puške iz koje je ubijen Jovanović?
Foto: Arhiva/Ilustracija | Novo vještačenje puške iz koje je ubijen Jovanović?

PODGORICA - Komisija za praćenje istraga o napadima na novinare zatražila je od tužilaštva da ponovo vještači predmete koji su korišteni tokom ubistva Duška Jovanovića, direktora i glavnog urednika podgoričkog lista "Dan", da bi se utvrdilo ima li novih DNK tragova i eventualno novih podataka o počiniocima, prenijeli su crnogorski mediji.

Posebno se traži da tužilaštvo ispita tragove na pušci kojom je ubijen Jovanović, a koja se nalazi u depou Višeg suda, u koji je nedavno provaljeno. 

Takođe, i da se opet vještači vozilo iz kojeg je pucano na Jovanovića, a koje se, prema nekim informacijama, nalazi u policijskom kampu na Zagoriču.  Kako saznaje portal RTCG, ovi zaključci su usvojeni na posljednjoj sjednici Komisije, a pojedini članovi bili su iznenađeni informacijom da se ne zna pouzdano gdje se nalazi vozilo iz kojeg je pucano na Jovanovića. 

Izražena je i bojazan da je mafijaška provala u depo Višeg suda za rezultat imala kompromitaciju dokaza iz postupka o ubistvu Jovanovića.

Da će se tražiti novo vještačenje puške, nagovijestio je nedavno Dritan Abazović, premijer Crne Gore u tehničkom mandatu. 

"Prema mojim informacijama, puška nije nestala iz sudskog depoa, ali mi ćemo tražiti da se ponovo vještači", izjavio je Abazović nedavno novinarima.

I ministar zadužen za borbu protiv korupcije Zoran Miljanić rekao je nedavno da će zatražiti provjeru svih informacija, pa i DNK kontrolu u slučaju ubistva Jovanovića.

Puška iz koje je ubijen Jovanović čuva se u depou Višeg suda, a ranije su srpski mediji prenijeli da je pripadala fondu za specijalne operacije nekadašnje Službe državne bezbjednosti Crne Gore.

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine u Podgorici, a do danas se ne zna ko su direktni počinioci, organizatori i nalogodavci.

Na potpuno rasvjetljavanje Jovanovićevog ubistva pozivali su Evropska komisija, Savjet Evrope, OEBS i Međunarodna novinarska udruženja. Nedavno je u Višem državnom tužilaštvu pokrenuta nova istraga o ubistvu Jovanovića. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije