Svijet

Novosađanka iz Hong Konga za "Nezavisne": Proglašen najviši stepen opasnosti

Novosađanka iz Hong Konga za "Nezavisne": Proglašen najviši stepen opasnosti
Foto: Tanjug/AP | Novosađanka iz Hong Konga za "Nezavisne": Proglašen najviši stepen opasnosti

HONG KONG - Naši matični univerziteti proglasili su najviši stepen opasnosti i hitno nas poslali van grada, kaže za "Nezavisne" Novosađanka Anđela Janković, koja studira u Hong Kongu, gdje već duže vrijeme traju nemiri.

Ona je u petak napustila ovaj grad i ističe da je to učinila većina studenata iz Srbije.

"Trenutno je na svim kampusima mirno jer su zatvoreni, samo studenti Politehničkog univerziteta nisu hteli da odu i tamo je baš veliki problem jer ih je policija opkolila i zapalila univerzitet", priča Jankovićeva za "Nezavisne".

Prema njenim riječima, tokom nemira u Hong Kongu proteklog vikenda zapaljen je jedan nadvožnjak na glavnom putu.

"Glavne saobraćajnice se i dalje blokiraju kamenjem i ciglama, uprkos naporima jednog dela stanovništva da ih ukloni tokom vikenda. Ja sam, inače, student na razmeni u Hong Kongu", napominje Jankovićeva, koja bi sutra trebalo da stigne u Srbiju, nakon što se većina srpskih studenata koji studiraju u Hong Kongu već vratila tokom vikenda.

Ova mlada Novosađanka tokom svog studija u Hong Kongu nije upoznala nikog iz BiH, a u bh. ambasadi u Pekingu navode da ne postoji precizna informacija o broju bh. građana u Hong Kongu. Po njihovim procjenama, radi o minimalnom broju, uglavnom turista, koji povremeno posjećuju ovaj grad.

"Ambasadi BiH u Pekingu se niko dosad nije obratio tražeći neku pomoć u vezi s protestima u Hong Kongu. Nemamo informacija da je neko od bh. građana povrijeđen ili priveden u vezi s protestima", kaže za "Nezavisne" Sabit Subašić, ministar savjetnik u Ambasadi BiH u Pekingu.

U međuvremenu, sukobi policije i demonstranata nastavljeni su i juče. Nekoliko demonstranata je uhapšeno dok su pokušavali da izađu s Hongkoškog univerziteta koji su opkolile policijske snage, prenose mediji.

Grupa od oko 100 ljudi je pokušala da napusti Politehnički univerzitet, ali ih je dočekala policija suzavacem i gumenim mecima, prenosi BBC. To je treći put da su pokušali da napuste zgrade Univerziteta, u kojima su se zabarikadirali prošle nedjelje. Više sporadičnih, ali intenzivnih sukoba policije i studenata dogodilo se tokom posljednja 24 sata. Neki očevici tvrda da sve u Hong Kongu gori.

Policija je povremeno pokušavala da probije barikade demonstranata, ali su je studenti odbijali Molotovljevim koktelima i drugim improvizovanim oružjem, prenosi "Voice of America". Prema izvještajima lokalnih medija, neki studenti su uspjeli da pobjegnu, dok su drugi bili potisnuti nazad u kampus.

Manje grupe pokušale su i kasnije da napuste kampus, ali ih je policija ponovo dočekala suzavcem. Studenti, koji su u kontaktu sa svojim kolegama unutar kampusa, rekli su za "Voice of America" da bi tamo moglo da ih bude nekoliko stotina. Ovi sukobi najžešći su oblici nasilja otkako su izbili antivladini protesti u Hong Kongu prije pet mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije