Svijet

Nuklearna katastrofa u Zaporožju mogla bi biti gora od Černobilja

Nuklearna katastrofa u Zaporožju mogla bi biti gora od Černobilja
Foto: Wikimedia | Nuklearna katastrofa u Zaporožju mogla bi biti gora od Černobilja

MOSKVA - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je danas saopštenje u kojem navodi da krivi Ukrajinu za granatiranje elektrane Zaporožje i je to teroristički čin koji bi mogao da izazove katastrofu koja bi bacila u sjenku incident u Černobilju 1986. godine.

"Zbog djelovanja kijevskog režima čiji vojnici nastavljaju da granatiraju nuklearnu elektranu u Zaporožju, mogu da stradaju susjedne zemlje", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Dodaju da, ako dođe do havarije na objektu, neće stradati samo pogranični regioni Rusije i Bjelorusije.

"Udarac će primiti Moldavija, Bugarska i Rumunija. Stanovnici Ukrajine, posebno Kijeva, Odese i drugih regiona, takođe će biti pogođeni, a stradale bi i Zaporoška, Harkovska, Hersonska oblast, kao i Donbas", navode iz Ministarstva.

Ivan Nečajev, zamjenik portparola Ministarstva spoljnih poslova, rekao je da se Moskva zalaže za organizovanje misije Međunarodne agencije za atomsku energiju u elektrani, koja je prekinuta u junu zbog odluke Odjeljenja za bezbjednost UN-a.

S druge strane, G7, koju čine Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD, pozvala je u srijedu Rusiju da ustupi nuklearnu elektranu koju su moskovske snage zauzele početkom marta. G7 ističe da će ovaj potez obezbijediti sigurne operacije.

Nuklearku su preuzele ruske trupe, ali njome i dalje upravlja ukrajinsko osoblje.

S druge strane, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš pozvao je da se uspostavi bezbjednosni perimetar oko nuklearne elektrane.

"Pozivam oružane snage Rusije i Ukrajine da odmah obustave sve vojne operacije u nesposrednoj blizini nuklearne elektrane i da ne koriste njene objekte i okolinu kao mete".

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, a Rusija je zatražila hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

(Euronews)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije