Svijet

Objavljen izvještaj o zločinima ukrajinskih vojnika

Objavljen izvještaj o zločinima ukrajinskih vojnika
Objavljen izvještaj o zločinima ukrajinskih vojnika

MOSKVA - Ruska Javna komora objavila je danas izvještaj u kome se otkriva istina o zločinima koje su počinili ukrajinski vojnici tokom sukoba na jugoistoku Ukrajine, prenosi TASS.

"Podaci sa kojima raspolažemo omogućavaju nam da kažemo da su ukrajinske vojne snage, Nacionalna garda, druge formacije Ministarstva unutrašnjih poslova i ukrajinskih službi bezbjednosti sistematski i smišljeno kršili međunarodne konvencije koristeći mučenje", rekao je jedan od autora izvještaja Maksim Grigorjev.

Eksperti Javne komore, koju je formirao predsjednik početkom dvijehiljaditih, razgovarali su sa više od 100 ljudi u Donjecku koji su bili razmjenjeni kao zarobljenici.

"Sistematičnost i obimnost mučenja dozvoljava nam da kažemo da je korištenje torture dio ciljane politike koju su odobrile vlasti Ukrajine", rekao je Grigorjev.

On je dodao da su zarobljenici bacani u rupe sa leševima, da su preko tijela prelazili bagerima, mučitelji su im nanosili opekotine, vješali ih za ruke, maljem razbijali prste na nogama i izlagali ih elektro-šokovima.

Prema njegovim riječima, većina žrtava nije bila povezana sa proruskim grupama na istoku Ukrajine, nikad nije držala oružje u rukama, a zarobljeni su pod "potpuno apsurdnim optužbama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije