Svijet

Objavljen novi uznemirujući snimak ubistva Džordža Flojda

Objavljen novi uznemirujući snimak ubistva Džordža Flojda
Foto: Ilustracija | Objavljen novi uznemirujući snimak ubistva Džordža Flojda

Džordž Flojd postao je simbol rasne diskriminacije u SAD-u, kao i rastuće policijske brutalnosti u toj zemlji, a sada se pojavio novi, jednako uznemirujući snimak njegovog ubistva.

Ben Kramp advokat koji zastupa porodicu Flojda, na Instagramu je objavio novi snimak njegovog ubistva. Na njemu se može vidjeti kako policajac Tou Tao ignoriše molbe okupljenih prolaznika da puste Flojda ili da mu barem provjere otkucaje srca.

"Pustićete ga da ubije tog čovjeka", pita jedan od očevidaca ubistva.

Drugi svjedok nekoliko puta moli da Flojdu provjere puls, što su učinili tek kada je hitna pomoć već unosila njegovo nepomično tijelo u vozilo.

"Brate, on se nije pomakao nijednom, on se ne miče", govori svjedok na snimku.

Sve to vrijeme Derek Šovin ne miče koljeno sa vrata Džordža Flojda, a ni jedan od tri preostala policajca ne pokušava da ga zaustavi.

"Ovo je i više nego uznemirujuće i još teže za gledati nego onaj prvi video. Tou Tao čuvao je leđa Šovinu koji je ubijao Džordža Flojda, a svjedoci su se pokušali izboriti za pravdu i za život Flojda", napisao je advokat Ben Kramp na Instagramu uz objavljeni video.

"Sva četvorica policajaca moraju biti osuđeni za ubistvo, svi moraju odgovarati", zaključio je, prenosi "Radiosarajevo.ba".

Podsjetimo, Flojd je preminuo nakon što mu je policajac koljenom priklještio vrat dok je ležao na zemlji i jecao "molim vas, ne mogu disati". Prisutna su bila četiri policajca, a sve je snimila slučajna prolaznica. Sve se desilo nakon što je Flojd priveden pod sumnjom da je kupovinu platio nevažećim čekom u prodavnici u Mineapolisu.

Policajac Derek Šouvin je uhapšen i optužen za ubistvo iz nehata.

Zbog protesta, u barem 40 gradova uveden je policijski sat, pripadnici Nacionalne garde aktivirani su u 15 država i u Vašingtonu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Warning: This is beyond disturbing, even harder to watch than the first video. “Get off of his neck! He’s not moving!” “You’re going to let him kill that man in front of you?” Tou Thao stood guard as Derek Chauvin MURDERED George Floyd ... while witnesses of the execution tried to stand up for JUSTICE, tried to save George’s life! The protest of those bystanders, who refused to just stand by and let it happen, has reverberated around the world — fueling our protest against injustice and police brutality!! 8 minutes 46 seconds. The four ex-officers MUST be convicted of MURDER for this hideous atrocity! They MUST all be held accountable!! #icantbreathe #georgefloyd #justiceforgeorgefloyd

A post shared by Ben Crump (@attorneycrump) on

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije