Svijet

Pratite nas na Google news

Tramp: Savezni agenti ostaju u Portlandu dok se ne riješimo anarhista

Tramp: Savezni agenti ostaju u Portlandu dok se ne riješimo anarhista
Foto: Tanjug/AP | Tramp: Savezni agenti ostaju u Portlandu dok se ne riješimo anarhista
Agencije

Pripadnici saveznih snaga bezbjednosti, raspoređeni u Portlandu u Oregonu zbog protivrasističkih protesta koji ne jenjavaju, ostaće u tom gradu sve dok se lokalna policija ne riješi "anarhista i agitatora", izjavio je u petak predsjednik Donald Tramp.

"Savezne snage unutrapnje bezbjednosti neće napustiti Portland sve dok lokalna policija ne očisti grad od anarhista i agitatora", poručio je Tramp na Twitteru.

Šerifska služba SAD (U.S. Marshals Service) odlučila je prošle sedmice da pošalje 100 zamjenika saveznih šerifa kako bi osnažili snage bezbjednosti koje čuvaju zgradu Saveznog suda u Portlandu, ali njihovim dolaskom protesti organizovani tokom dva mjeseca u tom velikom gradu na sjeverozapadu zemlje su postali još napetiji.

Bijela kuća i vlasti Oregona su u srijedu dogovorili postepeno povlačenje saveznih agenata, ali točan datum nije određen, potvrdila je guverner te savezne države Kejt Braun.

Prema tom dogovoru, lokalna policija bi trebalo da osigura red i mir ispred Saveznog suda. Gradonačelnik Portlanda Ted Viler je izjavio da je policija počela s evakuacijom dijelova centra grada kod suda kako bi se pripremilo povlačenje saveznih agenata.

Nemiri u tom gradu su nastavak protesta koji su izbili zbog smrti Džordža Flojda, Afroamerikanca ugušenog 25. maja koljenom bijelog policajca.

Taj događaj je pokrenuo talas protesta širom SAD te iako su s vremenom oslabili, još su aktivni pojedini džepovi kao što je Portland.

Demokrate su optužile savezne agente u Portlandu da napadaju "mirne demonstrante" i dolijevaju ulje na vatru umjesto da smiruju stanje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije