Svijet

Pratite nas na Google news

Objavljen novi uznemirujući snimak ubistva demonstranata u Viskonsinu

Objavljen novi uznemirujući snimak ubistva demonstranata u Viskonsinu
Foto: Screenshot / Youtube | Objavljen novi uznemirujući snimak ubistva demonstranata u Viskonsinu
N.N.

Američki tinejdžer Kajl Ritenhaus optužen je za teško ubojstvo u gradu Kenoši, u saveznoj državi Viskonsin. Za vrijeme nasilnih protesta u utorak u dva navrata je pucao iz poluautomatske puške, usljed čega su dvije osobe ubijene, a jedna je teško ranjena.

U danima koji su uslijedili pojavilo se više verzija događaja te kobne večeri u Kenoši, gradu kojeg tresu protivrasistički protesti zbog još jednog primjera pretjerane policijske upotrebe sile prema Afroamerikancima. Konkretno, policajci su sa sedam metaka u leđa upucali Afroamerikanca Džejkoba Blejka i to pred očima njegove djece. Taj incident pokrenuo je demonstracije antirasističkog pokreta Black Lives Matter - kako mirne tako i nasilne.

U izuzetno podijeljenom društvu kakvo je američko, liberali i ljevica Ritenhasa smatraju ubicom, a konzervativci i desničari uvjereni su da se radi o heroju koji je branio imovinu od nasilnih demonstranata te da je pucao u samoobrani nakon što je napadnut. Na društvenim mrežama u konzervativnim krugovima pojavile su se špekulacije da je Ritenhas prije pucnjave napadnut zapaljivim Molotovljevim koktelom, ali ta tvrdnja je demantovana, piše BBC.  

Od ubistva demonstranata na društvenim mrežama i u medijima su objavljeni brojni snimci pucnjave.

Posljednji u nizu, i vjerovatno najuznemirujući je onaj na kome se vidi jedna od žrtava na izdisaju, dok drugi demonstranti pokušavaju da mu pomognu.

Takođe, vidi se i Ritenhaus koji razgovara s novinarima. Izuzetno uznemirujući snimak objavljen je na Youtubeu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije