Protesti u SAD

Tramp: Od policije strada mnogo više bijelih ljudi

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp pohvalio je rad službi za održavanje javnog reda i mira i naveo da više bijelih ljudi strada od policije, umanjujući tako obim policijskog nasilja nad tamnoputim ljudima.

Kolumbova statua srušena i u Baltimoru

BALTIMOR - Demonstranti u Baltimoru srušili su tokom noći statu Kristifora Kolumba i bacili je u Atlantski okean.

Demonstranti u Njujorku zahtijevaju smanjenje budžeta policije

NJUJORK - Na stotine demonstranata koji kampuju ispred gradske vijećnice u Njujorku traže da zakonodavci smanje budžet gradske policije.

Jeziv video: Muškarac hoda s nožem u glavi, pomagao žrtvi pljačke

Društvenim mrežama kruži jeziv video snimak na kome se vidi kako 36-godišnji muškarac šeta sa nožem u glavi ulicama Njujorka, a ranjen je kada je pokušao da pomogne žrtvi pljačke.

Haos u Medisonu: Srušeni spomenici, bačeni Molotovljevi kokteli

MEDISON - Demonstranti su ispred zgrade parlamenta američke države Viskonsin u gradu Medisonu srušili dva spomenika, bacili Molotovljeve koktele u zgradu administracije i bezuspješno pokušali da uđu u kancelarije tokom protesta zbog hapšenja crnca koji je kroz megafon galamio na goste restorana dok je nosio bejzbol palicu.

U Portlandu srušena statua Džordža Vašingtona

PORTLAND - Statua prvog predsjednika SAD Džordža Vašingtona u Portlandu uklonjena je uoči 19. juna, praznika kojim se obilježava oslobađanje robova, javlja CBS uz podsjećanje da je prvi američki predsjednik posjedovao robove.

Pojavio se novi snimak posljednjeg ubistva Afroamerikanca u Americi

ATLANTA - Amerika se ne smiruje. Na društvenim mrežama osvanuo je novi video-snimak na kom se vidi kako je upucan Rajšard Bruks, Afroamerikanac iz Atlante.

Objavljen novi uznemirujući snimak ubistva Džordža Flojda

Džordž Flojd postao je simbol rasne diskriminacije u SAD-u, kao i rastuće policijske brutalnosti u toj zemlji, a sada se pojavio novi, jednako uznemirujući snimak njegovog ubistva.

Objavljena obdukcija Rajšarda Bruksa

ATLANTA - Obdukcija je utvrdila da je smrt Rajšarda Bruksa, Afroamerikanca u koga je pucao policajac u Atlanti, ubistvo izazvano povredama nanijetim vatrenim oružjem u leđa.

Ko je Rayshard Brooks kojeg je policija ubila u Atlanti?

Rayshard Brooks ubijen je dan prije nego što je planirao proslaviti rođendan svoje kćerke. Christine Maxouris je u subotu ujutro odjenula svoju rođendansku haljinu i čekala da otac dođe po nju i odvede je na klizanje kako bi ondje zajedno proslavili rođendan, saopštili su porodični advokati.

Tramp zaprijetio da će premjestiti vojsku u Sijetl

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da će tražiti izvršnu naredbu kojom bi ohrabrio policiju da ispune "trenutne profesionalne standarde za upotrebu sile" u jeku protesta protiv rasizma nakon smrti Džordža Flojda.

Bivši policajac prvi put pred sudom zbog ubistva Flojda

MINEAPOLIS - Bivši policijski službenik Derek Čovin, koji je optužen u slučaju ubistva tamnoputog Amerikanca Džordža Flojda, pojavio se u ponedjeljak u sudu putem video-snimka.

Pucnjava u Sijetlu, ranjen demonstrant

SIJETL - Jedan muškarac uletio je vozilom među demonstrante u Sijetlu, a potom pucao i ranio učesnika protesta koji mu se suprotstavio, saopštila je američka policija, a objavljen je i video-snimak incidenta.

Danas sahrana Džordža Flojda u Hjustonu

HJUSTON - U Hjustonu će danas biti sahranjen Džordž Flojd, čije je ubistvo u policijskoj akciji u Mineapolisu izazvalo proteste širom SAD, ali i u svijetu.

Hit snimak: Nacionalna garda zaplesala sa demonstrantima

Iako je povod za masovne proteste u Sjedinjenim Američkim Državama, koji su se proširili i na mnoge druge gradove u svijetu, jezivo ubistvo nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda koji je izdahnuo pod policijskim koljenom Dereka Šovina 25. maja, u moru gnjeva, nezadovoljstva i nasilja ipak se nađe i nešto lijepo.