Svijet

Tinejdžer ubio dvoje demonstranata u Viskonsinu

Tinejdžer ubio dvoje demonstranata u Viskonsinu
Foto: Screenshot / Youtube | Tinejdžer ubio dvoje demonstranata u Viskonsinu

Kajl Ritenhaus, star 17 godina, uhapšen je zbog optužbi za ubistvo prvog stepena, nakon što je upucao troje demonstranata, od kojih je dvoje umrlo, na protestu u Kenoši u Viskonsinu u utorak uveče, javlja "New York Times".

Tinejdžer je bio naoružan puškom AR-15. Dolazi iz Ilinoisa i priveden je, te će biti optužen za ubistvo prvog stepena.

Da podsjetimo, demonstranti već nekoliko dana protestuju na ulicama Viskonsina i drugih američkih država zbog ranjavanja Afroamerikanca Džejkoba Blejka, kog je policija upucala dok je ulazio u svoj automobil.

Nakon što se organizovani protest završio pošto je u 20 sati počeo policijski čas, policija je rastjerala okupljene od policijski stanice, rekao je Koeri Elajdža iz Kenoše za "Insider".

Pošto su tokom protesta neke prodavnice okupirane, a brojni automobili zapaljeni, pojedini građani su uzeli stvar u svoje ruke, i oružje, te branili lokalne prodavnice, a neki se pozicionirali ispred benzinskih pumpi.

Negdje oko ponoći, demonstranti i "milicija" su se našli na istom mjestu u sukobu, ali nasilja nije bilo, tvrdi Elajdža, koji je snimao protest.

Međutim, mladić koji je identifikovan kao Ritenhaus, bio je na tom području, djelovalo je da nije pripadnik nijedne grupacije.

"Primjećivao sam ga sve vrijeme. Nije izgledalo kao da je tamo sa nekim. Nije djelovalo ni da je prijetnja, ali sam pomislio da bi trebalo da držim oko na njem", naveo je on.

Dodaje da je mladić u jednom trenutku projurio pored njega i da su se začuli pucnji. Dvije osobe su upucane, jedna u glavu, i preminule su, dok je treća hospitalizovana.

Zločin je snimljen i postoje brojni snimci na kojima se vidi Ritenhaus.

Kako piše "Insider", nekoliko sati prije nego što je Ritenhaus zvanično imenovan za osumnjičenog, na društvenim mrežama pojavile su se brojne informacije o tinejdžeru.

Na njegovom Facebooku mogu se naći slogani "Blue Lives Matter" (plavi životi su važni, aludira na policajce).

Na jednoj fotografiji iz 2017. je odjeven kao kadet u policijsku uniformu.

I na njegovom Istragramu takođe stoji slogan "Blue lives matter", ali je njegov nalog danas postao privatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije