Svijet

Objavljeni snimci muškarca u Kašogijevoj odjeći ubrzo nakon ubistva

Objavljeni snimci muškarca u Kašogijevoj odjeći ubrzo nakon ubistva
Foto: N.N. | Objavljeni snimci muškarca u Kašogijevoj odjeći ubrzo nakon ubistva

RIJAD - Muškarac koji pripada grupi od 15 ljudi koje se sumnjiči za smrt saudijskog novinara Džamala Kašogija snimljen je u odjeći ubijenog novinara. Kako otkriva CNN, snimile su ga kamere na ulici u Istanbulu.

CNN je objavio snimke koji su dostavljeni turskim agencijama za provođenje zakona, a na njima se vidi čovjek koji napušta konzulat te koji nosi Kašogijevu odjeću, zatim lažnu bradu i naočare.

Taj isti čovjek je viđen u Kašogijevoj odjeći, prema turskim izvorima, u Plavoj džamiji svega nekoliko sati nakon što je novinar posljednji put živ viđen 2. oktobra u konzulatu.

Kako se navodi, čovjek koje su zvaničnici imenovali zove se Mustafa al-Madani, te pripada grupi zaduženoj za likvidaciju saudijskog novinara.

Saudijski princ telefonirao sa Kašogijem

Turske prorežimske novine "Jeni Šafak" objavile su da je saudijski princ Mohammed bin Salman telefonski razgovarao sa saudijskim novinarom Džamalom Kašogijem neposredno prije nego što je ubijen i navodno raskomadan u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Kako je list naveo, Kašogi je prije kobne posjete bio u saudijskom konzulatu, gdje je pristojno dočekan, ponuđen čajem, a zatim mu je zakazana naredna posjeta kako bi dobio dokumente za vjenčanje. Kada je drugi put došao u posjetu, pripremljena mu je zamka, prenosi Index.hr.

Novinara su okružili, zadržali na silu i potom mu pružili telefonsku slušalicu.

"Kašogija je uhvatio saudijski tim u zgradi konzulata, a potom je princ Muhamed razgovarao sa Kašogijem telefonom i zamolio ga da se vrati u Rijad",  kaže se u izvještaju turskih novina.

(NN/klix.ba/index.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije