Svijet

Odluka Vrhovnog suda SAD šokirala mnoge: Krenuli protesti, oglasio se Tramp

Odluka Vrhovnog suda SAD šokirala mnoge: Krenuli protesti, oglasio se Tramp
Foto: Tanjug/AP | Odluka Vrhovnog suda SAD šokirala mnoge: Krenuli protesti, oglasio se Tramp

VAŠINGTON – Odluka Vrhovnog suda SAD da poništi presudu staru 50 godina i legalizuje abortus u cijeloj zemlji, zbog čega će milioni žena izgubiti zakonsko pravo na pobačaj, šokirala je mnoge, a krenuli su i protesti.

U nastupu na Fox Newsu, bivši predsjednik Donald Tramp upitan je o ulozi koju je imao u poništavanju presude "Rou protiv Vejd".

"Bog je donio odluku", odgovorio je Tramp.

Tramp je imenovao tri konzervativne sudije na Vrhovnom sudu tokom svog mandata, čime je, zapravo, osigurao današnju odluku.

On je za Fox News rekao da je to nešto što će koristiti svima, uključujući i Amerikance koji su naklonjeni izboru.

"Ovo je poštivanje Ustava i vraćanje prava koja su davno trebala biti vraćena", rekao je Tramp.

Na presudu Vrhovnog suda koji je poništio presudu u slučaju "Rou protiv Vejd" reagovao je i bivši predsjednik SAD-a Barak Obama rekavši kako su napadnute osnovne slobode miliona Amerikanaca.

Stotine demonstranti spustilo se ispred zgrade Vrhovnog suda u Vašingtonu.

"Vjerujemo ženama, nećemo se vratiti na staro", skandirali su nekoliko minuta nakon objave odluke .

Konzervativna većina u Vrhovnom sudu je odnosom glasova 6:3 potvrdila legalnost zakona u Misissippiju kojim se zabranjuju pobačaji nakon 15. sedmice trudnoće.

Sudije su istakle da je presuda u slučaju Rou protiv Vejd, po kojoj su pobačaji postali legalni u cijelom SAD-u do trenutka kada fetus može preživjeti izvan materice (između 24. i 28. sedmice trudnoće), pogrešna jer američki ustav ne spominje pravo na pobačaj.

U maju je procurio nacrt presude u kojemu se navodilo da bi sud mogao poništiti presudu iz 1973., što je izazvalo političke sukobe.

Zakon države Misisipi blokirali su niži sudovi s argumentacijom da se tim zakonom krši presuda Vrhovnog suda.

Jackson Women's Health Organization, jedina preostala klinika za pobačaje u Misissipiju, podnijela je tužbu Vrhovnom sudu protiv zakona države Misisipi iz 2018. u čemu je imala podršku administracije predsjednika Džoa Bajdena.

Po tom su zakonu u Misisipiju nakon 15. sedmica dopušteni pobačaji ako postoji opsanost za majku ili "teška fetalna abnormalnost", ali ne i u slučaju trudnoće koje su posljedica silovanja ili incesta.

Vrhovni sud prethodno u slučaju "Rou protiv Vejd" argumentovao da pravo na pobačaj proizlazi iz ustavnog prava na privatnost.

Hiljade ljudi u  Vašingtonu i drugim gradovima protestvovalo je nakon što je procurio nacrt presude.

Neki su protestvovali i ispred domova konzervativnih sudija, a muškarac u Kaliforniji uhapšen je s puškom, oružjem i suzavcem u blizini kuće sudije Breta Kavanaga u Marilendu 8. juna, nakon čega je optužen za pokušaj ubistva.

Konstelacija u Vrhovnom sudu promijenila se nakon što su od 2018. dvojica sudija s permisivnim stavom o pobačaju, zamijenjena s konzervativcima.

Sudija Entoni Kenedi, konzervativac koji je ponekad glasao s liberalnim sudijama o pitanjima poput pobačaja i LGBT prava, penzionisao se 2018., a zamijenio ga je Kavang.

Kenedi je bio dio većine koja je 1992. potvrdila presudu "Rou protiv Vejda, a 2016. je glasao protiv restrikcija pobačaju u Teksasu.

Liberalna sudija Ruter Bader Ginsburg umrla je 2020., a zamijenila ju je profesorka na pravnom fakultetu Ejmi Konej Baret, koja je signalizovala da se protivi presudu "Rou protiv Vejd".

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina Amerikanaca podržava pravo na pobačaj.

Aktivisti protiv pobačaja i hršćanski konzervativci decenijama  su zagovarali poništenje spomenute presude, a svake godine su u Vašingtonu održavali su protestne skupove u januaru.

Ali preokrenuti Rou decenijma je bio cilj aktivista protiv pobačaja i hršćanskih konzervativaca, s godišnjim marševima u Vašingtonu, uključujući i januar ove godine.

Broj pobačaja u SAD-u porastao je za osam odsto u periodu od 2018. do 2020. godine čime je srušen 30-godišnji trend smanjenja broja pobačaja.

(Jutarnji list)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije