Svijet

Oko 300 djece spaseno iz sirotišta u Sudanu

Oko 300 djece spaseno iz sirotišta u Sudanu
Foto: Pixabay/Ilustracija | Oko 300 djece spaseno iz sirotišta u Sudanu

KARTUM - Oko 300 djece spaseno je iz sirotišta u glavnom gradu Sudana, Kartumu, gdje su bila blokirana zbog borbi između sudanske vojske i paravojne grupe Snage za brzu podršku, saopštili su danas humanitarni zvaničnici.

Evakuacija je uslijedila nakon što je od polovine aprila u toj ustanovi 71 dijete umrlo od gladi i bolesti, prenosi AP.

Oko 300 djece iz sirotišta Al-Majkoma u Kartumu prebačeno je na "bezbjedniju lokaciju" u toj sjeveroistočnoj afričkoj državi, rekao je portparol UNICEF-a Rikardo Pires. 

On je naveo da su sudanska ministarstva socijalnog razvoja i zdravlja preuzela brigu o djeci, dok je UNICEF obezbijedio humanitarnu podršku, uključujući medicinsku njegu, hranu, obrazovne aktivnosti i igru.

Pires je istakao da su djeca prošla ljekarske preglede i da će svako dijete kome je potrebna hospitalizacija imati pristup zdravstvenoj zaštiti. Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji je pomogao u evakuaciji, saopštio je da su djeca, uzrasta od 1 mjeseca do 15 godina, premještena nakon što je osiguran bezbjedan koridor do Madanija, glavnog grada provincije Džazira, oko 135 kilometara jugoistočno od Kartuma. 

Nazim Sirag, aktivista koji vodi lokalnu dobrotvornu organizaciju Hadhrin, rekao je u telefonskom intervjuu da su djeca prevezena kasno u utorak u novu ustanovu u Madaniju.

Više od 860 civila, uključujući najmanje 190 djece, je poginulo, a hiljade drugih je ranjeno od početka sukoba 15. aprila, pokazuju podaci sindikata ljekara, ali će broj žrtava vjerovatno biti mnogo veći.

Sukob je primorao više od 1,9 miliona ljudi da napusti svoje domove, uključujući oko 477.000 onih koji su prešli u susjedne zemlje, prema agenciji UN za migracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije