Svijet

Oko Bijele kuće opsežne mjere bezbjednosti

Oko Bijele kuće opsežne mjere bezbjednosti
Foto: Tanjug/AP | Oko Bijele kuće opsežne mjere bezbjednosti

VAŠINGTON - U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) danas se održavaju 59. predsjednički izbori, a birači biraju između aktuelnog predsjednika, republikanca Donalda Trumpa i njegovog rivala iz reda demokrata Džoa Bajdena, bivšeg potpredsjednika te zemlje.

Tim povodom u glavnom gradu Vašingtonu i oko Bijele kuće preduzete su opsežne mjere bezbjednosti u slučaju uličnih nereda koji bi se mogli dogoditi nakon izbora.

Postoji mogućnost da bi moglo doći do uličnih incidenata i nasilja ukoliko jedna od stranaka ne prihvati izborne rezultate.

Trgovine u Vašingtonu su stoga prekrivene drvenim pločama u slučaju nereda, a brojne ulice oko Bijele kuće su zatvorene. Takođe, oko svih zgrada i ulica blizu Bijele kuće postavljene su visoke željezne ograde.

Prema podacima portala "Američki izborni projekat", zbog mjera protiv pandemije COVID-19, na izborima je poštom i na biralištima unaprijed već glasalo više od 100 miliona Amerikanaca, od kojih oko 65 miliona putem pošte. Ovo je 72,8 posto od ukupnog broja glasova na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Putem ranog glasanja najviše su glasali birači iz Kalifornije, Teksasa i Floride.

Birališta u saveznim američkim državama otvaraju se u različito vrijeme, a na istočnoj obali su birači počeli glasati od šest sati ujutro (12 sati po srednjoevropskom vremenu) i zatvaranje tih birališta se očekuje u 19 po lokalnom, odnosno u tri sata iza ponoći po srednjoevropskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije