Svijet

Oluja u Evropi odnijela četiri života

Oluja u Evropi odnijela četiri života
Oluja u Evropi odnijela četiri života

LONDON/AMSTERDAM - Oluja Sveti Juda odnijela je danas najmanje tri života u Britaniji i jedan u Holandiji, saopštile su tamošnje policijske službe.

Prema navodima britanske policije, jedna 17-godišnja djevojka je poginula u gradu Hiver na jugoistoku Engleske kad je na njenu montažnu kuću palo drvo, dok je muškarac u pedesetim godinama preminuo pošto se na njegov automobil srušilo drvo u gradu Votfordu, sjeverno od Londona, prenijela je agencija AFP.

Pored toga, jedan 14-godišnji dječak se utopio u Istočnom Saseksu na jugu Engleske, pošto su ga odnijeli talasi, a spasilačke službe su zbog nevremena morale da obustave potragu za njim.

Policija grada Amsterdama je danas takođe saopštila da je jedna žena poginula kad je na nju palo drvo.

Građane Amsterdama su nadležne vlasti savjetovale da ne napuštaju kuće, kao i da zbog jakog vjetra ne voze bicikle, što je omiljeni vid prevoza u tom holandskom gradu. Glavna železnička stanica u Amsterdamu je zbog oštećenja izazvanog olujom zatvorena.

Veliku Britaniju, Francusku i Holandiju je zahvatila oluja Sveti Juda, koja prijeti da bude najgora u posljednjih deset godina. U Britaniji je više od 250.000 domaćinstava ostalo je bez struje, saobraćaj je u kolapsu, a dva trajekta s više od 450 putnika blokirana su u Lamanšu.

Britanska Meteorološka služba je saopštila da je vjetar koji je čupao drveće rano jutros dostizao brzinu od 160 kilometara na sat, a širom Engleske i Velsa registrovane su 152 poplave i izdato upozorenje na opasnost od još 13 poplava.

U centralnim i južnim dijelovima britanskog ostrva, bez električne energije je oko 220.000 domova, a na severozapadu Francuske još 30.000 domaćinstava.

Na jugu Britanije je u prekidu železnički saobraćaj pošto je oluja oborila na pruge više od 100 stabala, neki mostovi su zatvoreni, a na londonskom aerodromu Hitrou je od jutros otkazano 130 letova.

U Doverskom moreuzu, jedan trajekt sa 398 putnika i drugi sa 65 blokirani su pošto je luka Dover zatvorena zbog oluje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije