Svijet

Optužen za seksualno zlostavljanje dvije decenije nakon smrti

Optužen za seksualno zlostavljanje dvije decenije nakon smrti
Foto: Bistum Essen | Optužen za seksualno zlostavljanje, dvije decenije nakon smrti

ESEN - To je senzacija koja prevazilazi granice biskupije Esen: jedan pokojni, ali još uvijek popularni kardinal optužuje se za seksualno zlostavljanje. On je prvi njemački kardinal koji je za tako nešto osumnjičen.

Jedan od najistaknutijih crkvenih velikodostojnika u njemačkoj poslijeratnoj istoriji osumnjičen je za zlostavljanje. Kardinal Franc Hengsbah (1910-1991) optužen je za seksualne napade na maloljetnike tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka.

Kardinal je i danas popularan, a proslavio se tokom tri decenije koje je proveo na čelu biskupije Esen prije svega kao zagovornik prava rudara u Rurskoj oblasti.

Hengsbah je 1958. godine i osnovao tu biskupiju, od dijelova biskupija Keln, Minster i Paderborn. Na njenom čelu bio je 33 godine, sve do smrti 1991. Prethodno je bio pomoćni biskup u Paderbornu.

Nakon što su tri osobe sada iznijele optužbe protiv njega, biskupija Esen je objavila te, kako su naveli, "ozbiljne optužbe“.

Istovremeno, pozvane su i druge moguće žrtve da se jave. Prema biskupiji, najnovija optužba izrečena je u oktobru 2022. godine, a još dvije datiraju iz 2011. Biskupija nije dala nikakve informacije o prirodi napada, a to je objasnila zaštitom ličnih prava pogođenih.

Optužbe su inače usmjerene protiv još dvojice njemačkih biskupa: bivšeg biskupa Emila Štelea (1926-2017) iz Frajburške nadbiskupije, i bivšeg biskupa Hildeshajma, Hajnriha Marije Jansena (1907-1988).

Navodi koji su prošle jeseni prijavljeni nezavisnim kontakt-osobama Esenske biskupije odnose se na 1967. godinu, saopštava biskupija.

Kao rezultat toga, aktuelni biskup Esena, Franc-Jozef Overbek, pokrenuo je dalje istrage – uključujući i onu u Hengsbahovoj matičnoj biskupiji Paderborn.

Kada je pregledao dosije Paderborna, istražni tim Esena naišao je na bilješku u kojoj se navodi da je Hengsbah 2011. optužen da je 1954. seksualno zlostavljao maloljetnog tinejdžera u vrijeme kada je bio pomoćni biskup.

Vatikan je tada procijenio da su optužbe neuvjerljive, ali je nakon najnovijih istraga, ocijenjeno da su ipak vjerodostojne, saopštila je nadbiskupija Paderborn.

Brojni slučajevi

Takođe, jedna žena je izjavila da su je 1954, kada je imala 16 godina, seksualno zlostavljali Franc Hengsbah i njegov brat Paul. Brat, koji je preminuo 2018. godine, a takođe je bio sveštenik u nadbiskupiji, oštro je negirao te optužbe.

Nadbiskupija sada saopštava da su optužbe 2011. godine smatrane neuverljivim "zbog ukupnih okolnosti u to vreme“, ali da iz današnje perspektive i nakon ponovnog pregleda ličnih dosijea Paula Hengsbaha, ta procjena "nažalost mora biti jasno dovedena u pitanje“.

Prema dosijeima, jedna druga žena takođe je iznijela optužbe za zlostavljanje protiv njega 2010. godine. Taj slučaj je klasifikovan kao "nematerijalan“ i nije predstavljen Rimu, navodi se u saopštenju.

Međutim, nakon žalbe i preispitivanja njenog slučaja, pogođena osoba je 2019. primila isplatu od crkve kao odštetu za patnju.

Treća tvrdnja, takođe iznijeta 2011, povučena je 2014. godine na inicijativu dotične osobe, dodaje biskupija Esen. Navodi se da su njeni "opisi bili netačni zbog zamagljenih sjećanja“ i zato se slučaj smatra zaključenim.

Uzimajući u obzir nova saznanja, aktuelni biskup Esena Overbek odlučio je da sve optužbe protiv Hengsbaha iznese u javnost.

Svjestan je, kaže, kako će to djelovati na mnoge ljude koji se sećaju Hengsbaha kao cijenjenog biskupa i osnivača Rurske biskupije. Ali, "s obzirom na trenutne optužbe, važno mi je da ohrabrim druge moguće žrtve da se jave.“

Formirati nezavisnu komisiju

Ipak, inicijativa pogođenih pod imenom "Ugaoni sto“ optužila je Rimokatoličku crkvu da odlaže razjašnjenje.

"Ako je tačno da su prve optužbe iznijete 2011. godine, onda je javnost o tome ostala u mraku dvanaest godina, da ne kažem prevarena“, izjavio je portparol inicijative Matijas Kač.

On je apelovao na parlament pokrajine Severne Rajne Vestfalije da konačno formira nezavisnu istražnu komisiju koja će ispitati događaje u rimokatoličkim biskupijama u zemlji.

"Ili možda želimo da sačekamo dok i posljednje žrtve ne umru?“, kritikovao je Tomas Šiler, crkveni pravnik.

Rimokatolička crkva je, kaže, u mnogim slučajevima prikrivala seksualne zločine koji su bili poznati, a koje je počinilo njeno sveštenstvo.

"Ako se budu potvrdile optužbe protiv kardinala Hengsbaha, on bi bio zbačen sa pijedestala ikone koja je bila poznata i voljena“, zaključio je Šiler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije