Svijet

Pratite nas na Google news

Orban: Uvjeren sam u pobjedu Trampa, nemam druge planove

Orban: Uvjeren sam u pobjedu Trampa, nemam druge planove
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Orban: Uvjeren sam u pobjedu Trampa, nemam druge planove
Tanjug

BRISEL - Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je uvjeren da će američki predsjednik Donald Tramp osvojiti novi mandat na izborima u novembru i poručio da nije pravio planove ni za kakav drugi ishod.

"Jedini razlog zbog kojeg sjedim ovdje nakon što sam proveo više od 30 godina u politici je to što uvijek vjerujem u svoj plan A", rekao je Orban u intervjuu za Rojters u Briselu.

On je naglasio da Mađarska ima izuzetno dobar odnos sa Trampom, ocijenivši da će, u slučaju da demokratski predsjednički kandidat Džo Bajden pobijedi na izborima, "nivo otvorenosti, ljubaznosti i uzajamnog pomaganja biti manji".

"Ali moja računica je ok. On (Tramp) će pobijediti", poručio je Orban.

Upitan kako bi Trampova pobjeda uticala na EU, Orban je rekao da bi to bio udarac za one koji smatraju da je blok izgrađen oko institucija.

"Ako Evropsku uniju shvatate kao centralizovanu silu čiji su duh i srce institucije, Tramp nije najbolja opcija, ali ako vjerujete da Evropska unija nije ništa drugo, već samo zajednica država članica - Tramp je ok, ubjedljivo najbolji", rekao je Orban.

On je dodao da će EU, u slučaju da Tramp pobijedi na izborima, morati da normalizuje trgovinski odnos sa SAD i da razjasni pitanje dugoročnog prisustva američkih vojnika na evropskom tlu.

Istovremeno je pozdravio prijedlog Poljske da ugosti američke vojnike, koji se povlače iz Njemačke, ali je naglasio da nije neophodno da to uradi i Mađarska jer se ona ne suočava sa direktnom prijetnjom iz Rusije.

On je dodao da će Mađarska ispuniti zahtjev o potrošnji dva odsto BDP-a na NATO odbranu, koji snažno podržava Tramp.

Na pitanje koliko dugo će joj trebati za to, Orban je rekao "ne više od pet godina".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije