Svijet

Ostaje li Kurc kancelar iz sjene?

Ostaje li Kurc kancelar iz sjene?
Foto: Waldo Miguez/Pixabay | Ostaje li Kurc kancelar iz sjene?

Državno tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju u pokrenutoj istrazi protiv Sebastijana Kurca tereti ga da je 2016. i 2017. godine pronevjerio poreski novac koji je korišten za medijske kampanje u njegovu korist i korist "narodnjaka".

Austrijski mediji su prepuni raznih komentara od strane vođa austrijskih parlamentarnih stranaka i šefova Klubova njihovih predstavnika u Nacionalnom vijeću austrijskog parlamenta, kojima će se nakon ostavke na kancelarsku dužnost uskoro pridružiti i Sebastijan Kurc.

Povod za Kurcovu ostavku i političku krizu u Austriji je istraga koju je Državno tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju pokrenulo protiv njega, osumnjičivši ga za podmićivanje i pronevjeru državnog novca.

Prema prvim reakcijama opozicione stranke su zadovoljne Kurcovom ostavkom, ali ne i njegovim selidbom u Parlament na mjesto šefa Kluba predstavnika Narodne stranke (ÖVP), čiji vođa ostaje i dalje. Šefica Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ) Pamela Rendi Vagner, koja se ponadala da će u utorak u parlamentu biti Kurcu izglasano nepovjerenje i pasti njegova vlada te ona postati nova austrijska kancelarka udružena s još dvije preostale opozicione stranke, krajnje desnim "slobodnjacima" (FPÖ) i liberalima Neosa, te vladajućim Zelenima, Kurcovu je ostavku komentarisala kao "alibi akciju".

"Kurc odlazi, ali njegov tirkizni sistem ostaje", istakla je Rendi Vagner.

Napomenula je kako Kurc kao čelnik ÖVP-a i šef Kluba predstavnika "narodnjaka" u parlamentu i dalje ima određenu snagu i uticaj na ÖVP-ovu politiku. Dakle, kako je ustvrdila šefica socijaldemokrata Kurz ostaje "kancelar u sijenci Republike Austrije".

Potkancelaru i šefu vladajućih Zelenih Verneru Kogleru je poručila da o tome razmisli do utorka i vanrednog zasjedanja Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta, te odluči da li mu je "dovoljna izmjena samo jedne glave".

Potkancelar Kogler je rekao kako je Kurcova ostavka "ispravan korak za Austriju" i da će Zeleni nastaviti koaliciju s "narodnjacima". I naravno s novim saveznim kancelarom Aleksanderom Šalenbergom, koji je uoči sastanka s Koglerom, već dobio "zeleno svjetlo" Zelenih za nastavak "političkog braka".

Vođa krajnje desnih "slobodnjaka" (FPÖ) kontroverzni Herbert Kikl je Kurcovu ostavku komentarisao kao njegov "bijeg u parlamentarni imunitet".

"Možda je Kurc otišao, ali tirkizni sistem je tu, kao i prije", tvrdi Kikl.

Šefica Neosa Beate Majnl Reisinger je rekla kako njeni liberali "uzimaju Kurcovu ostavku na znanje", ali uz pitanje da li je to dovoljno.

Za nju i ostale protivnike Kurcovo selenje u parlament je samo "polovična ostavka". Iz kancelarije austrijskog predsjednika Aleksandera Van der Belena nije bilo nikakvih komentara, osim da je prvi čovjek u državi bio informisan o ostavci Kurca.

Uprkos tome mediji komentarišu kako je austrijski predsjednik sigurno odahnuo kada je čuo da je Kurc odstupio s kancelarske dužnosti, jer to mnogo znači za smirivanje posljednjih dana u Austriji uzavrele političke scene koja je rezultirala krizom vlade i naštetila međunarodnom ugledu ove alpske zemlje u Evropi i svijetu.

Da podsjetimo, Državno tužiteljstvo za privredni kriminal i korupciju u pokrenutoj istrazi protiv Sebastijana Kurca tereti ga da je 2016. i 2017. godine pronevjerio državni novac koji je korišten za medijske kampanje u njegovu korist i korist "narodnjaka".

Sada već bivši austrijski kancelar odbacio je sve optužbe i podnio ostavku. Njegov je nasljednik dosadašnji šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg.

(Večernji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije