Svijet

Oštre mjere karantina u Kini mogle bi da pogoršaju populacionu krizu

Oštre mjere karantina u Kini mogle bi da pogoršaju populacionu krizu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Oštre mjere karantina u Kini mogle bi da pogoršaju populacionu krizu u ovoj zemlji

​Viralni video koji je u međuvremenu nestao sa svih kineskih mreža, u kojem jedna šangajska porodica odbija da bude odvedena iz svog doma u državni karantin tokom šeste nedjelje izolacije u gradu, pokrenuo je veoma ozbiljno pitanje - šta će se desiti sa naraštajem u Kini.

Na snimku policajac upozorava porodicu da, ako ga ne poslušaju, tri generacije njihovih nasljednika će biti kažnjeni.

"Mi smo posljednja generacija, hvala vam", odlučno je odgovorio mladić, koji se ne vidi na snimku, očigledno nagoveštavajući da ne planira da ima djecu.

Ova rečenica se poput požara proširila kineskim internetom, odjekujući kod mnogih mladih Kineza kojima je dosta sve većeg pritiska.

"Prvo sam se smijao, ali sam na kraju osjetio veliku tugu. On se opire tako što se odriče svojih reproduktivnih prava", rekao je korisnik na Veibo-u, kineskoj platformi nalik Twitteru.

​Održavanje porodične linije je dugo bila sinovska dužnost u tradicionalnoj kineskoj kulturi. Ali u današnjoj Kini, nerađanje djece ili odlaganje, postalo je oblik tihog otpora i protesta protiv onoga što mnogi vide kao razočaravajuće realnosti u kojoj žive, sa duboko ukorijenjenim strukturalnim problemima koji proizilaze iz sistema u kojem imaju malo moći da promijene.

"To je tragični izraz očaja najdublje vrste. Oduzeta nam je budućnost kojoj se vrijedi radovati. To je vjerovatno najsnažnija osuda koju mladi čovjek može da iznese o eri u kojoj živi", napisao je na Twitteru Džang Sjuedžong, advokat za ljudska prava i bivši profesor prava u Šangaju.

Kineski milenijalci se ne vjenčavaju, vlada je zabrinuta

Tokom protekle decenije, sve veći broj kineskih milenijalaca je odlagao - ili potpuno odbijao - brak i porođaj, jer se suočavaju sa visokim pritiskom na poslu, skokom cijena nekretnina, rastućim troškovima obrazovanja i diskriminacijom majki na radnom mjestu.

Prošle godine se samo 7,6 miliona kineskih parova registrovalo za sklapanje braka - što je pad od 44 odsto u odnosu na 2013. i najmanji u posljednjih 36 godina.

Istovremeno, stopa nataliteta u zemlji je pala na 7,5 rođenih na 1.000 ljudi, što je rekordno nizak nivo od osnivanja komunističke Kine.

Kineska vlada je zabrinuta. Decenijama je striktno sprovodila politiku jednog djeteta koja je primorala milione žena da prekinu trudnoće koje je država smatrala nezakonitim.

Ali kako je natalitet u Kini opao, demografi su upozoravali na prijeteću populacionu krizu. Peking je ukinuo politiku jednog djeteta 2016. i dodatno je ublažio prošle godine kako bi dozvolio parovima da imaju troje djece, a lokalne vlasti su izbacile niz propagandnih slogana i finansijskih podsticaja kako bi podstakle više rađanja - ali stopa nataliteta je nastavila da pada.

Striktna kovid pravila izazivaju sve veći otpor

Sve češća i stroža zatvaranja - i haos i tragedije koji su iz njih proizašli - natjerali su građane da shvate koliko su njihova prava krhka u odnosu na državni aparat koji ne podnosi neslaganje i bezosjećajnu birokratiju koja je obučene da prima naređenja odozgo bez i malo fleksibilnosti.

Recimo, u Šangaju, najbogatijem i najglamuroznijem gradu u zemlji, stanovnici su izloženi ozbiljnoj nestašici hrane, nedostatku medicinske njege i prinudnom karantinu u spartanskim improvizovanim objektima.

Vlasti su u početku odvajale malu djecu od roditelja u izolaciji - i promijenile kurs tek nakon negodovanja javnosti.

Tokom protekle nedjelje, lokalni zvaničnici su primorali stanovnike da predaju svoje ključeve nakon što su odvedeni u karantin, kako bi zdravstveni radnici mogli da uđu i dezinfikuju stvari oboljelog - uz malo naučnog opravdanja za svoje postupke ili poštovanje prava privatne imovine. Za mnoge stanovnike to je bila kap koja je prelila čašu.

Čak ni domovi - privatni prostor i posljednje utočište - nisu pošteđeni revnosnog sprovođenja vladine "nulte kovid" politike.

"Ko je voljan da ima djecu kada su stvari došle do ovoga? Ko se usuđuje da ima djecu? Vaša vladavina se završava sa mnom. I patnja koju ste nanijeli takođe se završava sa mnom", upitao je korisnik na Veiba, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije