Svijet

Oštre reakcije na nastavak rata u Gazi: Poznato šta je Hamas nudio za produženje primirja

Oštre reakcije na nastavak rata u Gazi: Poznato šta je Hamas nudio za produženje primirja
Foto: Tanjug/AP | Oštre reakcije na nastavak rata u Gazi: Poznato šta je Hamas nudio za produženje primirja

Ujedinjene nacije danas su osudile "katastrofalni" nastavak vojnih operacija u Gazi te su pozvale zaraćene strane da obezbijede trajni prekid vatre.

Izraelski avioni nastavili su s bombardovanjem Gaze, zbog čega su palestinski civili bježali u skloništa nakon kolapsa primirja, koje je isteklo bez dogovora o produženju.

"Novi početak neprijateljstava u Gazi je katastrofalan", rekao je Volker Turk, visoki povjerenik Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

"Pozivam sve strane i države s uticajem na njih da odmah udvostruče napore kako bi obezbijedio prekid vatre, na osnovu humanitarnih pitanja i ljudskih prava", dodao je.

Glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš objavio je na X-u kako žali zbog nastavka borbi te je izrazio nadu da će novi prekid vatre biti dogovoren.

"Povratak neprijateljstvima samo pokazuje koliko je važno imati pravi humanitarni prekid vatre", rekao je.

Apelujući na trajni prekid vatre, UNICEF je nedjelovanje u Gazi opisao kao "odobravanje ubijanja djece".

"Trajni prekid vatre mora se provesti", rekao je novinarima videovezom iz Gaze portparol UNICEF-a Džejms Elder.

"Neaktivnost je u svojoj srži odobravanje ubijanja djece... Nesmotreno je misliti da će novi napadi na stanovnike Gaze dovesti do bilo čega drugog osim pokolja", dodao je.

Hamas nudio tijela porodice Bibas

Hamas je rekao da je ponudio predaju tijela majke i njena dva sina, koje je ta militantna grupa uzela kao taoce, nazad Izraelu u okviru pokušaja produženja primirja s Izraelom.

Shiri Bibas, njezin 10-mjesečni sin Kfir i njegov četverogodišnji brat Ariel, zajedno sa svojim ocem Yardenom, postali su simboli napada 7. oktobra zbog dobi bebe Kfir, Agence France Presse izvještaji.

Ranije ove sedmice, oružano krilo Hamasa reklo je da su Shiri, Kfir i Ariel ubijeni u izraelskom bombardovanju prije nego što je sada isteklo primirje stupilo na snagu. Izraelska vojska rekla je da sprovodi istragu o tim navodima.

Borbe između Izraela i Hamasa nastavljene su u pojasu Gaze u petak ujutro nakon što nije postignut dogovor o produženju sedmodnevne pauze u borbama. Prema uslovima privremenog primirja, Hamas je vratio mnoštvo izraelskih talaca u zamjenu za oslobađanje više od 200 palestinskih zatvorenika.

"Tokom noći odvijali su se indirektni pregovori o produženju primirja", saopštio je ranije danas Hamas.

"Hamas je takođe ponudio prenos tijela porodice Bibas i puštanje njihovog oca radi sahrane, zajedno s dvojicom cionističkih zatvorenija", dodaje se u saopštenju.

Izraelske vlasti "ostale su bez reakcije", rečeno je.

Kancelarija izraelskog premijera u međuvremenu je za AFP rekao da se "Izrael neće baviti izvještajima zasnovanim na propagandi koji dolaze iz Hamasa".

Od četvrtka, izvještaji o smrti tri člana porodice Bibas ostala su nepotvrđena, prema portparolu vojske Danielu Hagariju. Vojska je ranije rekla da je "Hamas u potpunosti odgovoran za bezbjednosrt svih talaca".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije