Svijet

Osuđenici na Floridi mogu glasati tek kad plate sve kazne

Osuđenici na Floridi mogu glasati tek kad plate sve kazne
Foto: Tanjug/AP | Osuđenici na Floridi mogu glasati tek kad plate sve kazne

MAJAMI - Bivši osuđenici na Floridi moraće da plate sve kazne i sudske troškove prije nego što ponovo dobiju pravo glasa, odlučio je federalni apelacioni sud, a ta odluka bi mogla da utiče i na ishod predsjedničkih izbora u novembru, piše Glas Amerike.

Federalni apelacioni sud je izmijenio presudu nižeg suda na Floridi kojom je osuđenicima dato pravo da glasaju bez obzira na to da li su izmirili finansijske obaveze, i time podržao stav republikanskog guvernera Rona Desantisa i republikanske skupštine na Floridi.

Stanovnici Floride su se 2018. glasanjem izjasnili da onima koji su odslužili zatvorsku kaznu treba dozvoliti da glasaju.

Takozvanim Amandmanom 4 se glasanje trajno zabranjuje ubicama i silovateljima, a ostalima koji su odslužili zatvorsku kaznu, a procjenjuje se da ih ima oko 774 hiljade, dozvoljava se da glasaju.

Taj zakon su kasnije osporili delegati u državnoj skupštni i u središte spora stavili pitanje "šta znači odsluženje kazne", te odlučili da taj termin znači i da osuđenici treba da plate sve sudske troškove i kazne prije nego što im se odobri da glasaju.

Presuda federalnog apelacionog suda mogla bi da utiče na ishod izbora 2020. Florida se smatra državom koju aktuelni predsjednik Donald Tramp mora da osvoji kako bi bio ponovo izabran, a poznata je, inače, po "tijesnim" rezultatima. Na glasove bivših osuđenika računale su uglavnom demokrate, piše Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije