Svijet

Otkud Sjevernoj Koreji švajcarski roboti?

Otkud Sjevernoj Koreji švajcarski roboti?
Foto: Ilustracija | Otkud Sjevernoj Koreji švajcarski roboti?

Južnokorejska web stranica "NK News" dala je posebnu pažnju fotografijama koje su objavili sjevernokorejski državni mediji, a prikazuju posjetu lidera Kim Džong Una tvornici za preradu ribe.

Na fotografijama pogona vide se mašine s logotipom švajcarske kompanije "ABB" i roboti koji posebnim priključcima na rukama pomjeraju velike predmete na proizvodnoj liniji.

Isporuka industrijskih mašina Sjevernoj Koreji zabranjena je sankcijama Ujedinjenih nacija zbog njenog programa nuklearnog naoružanja.

U kompaniji "ABB" tvrde da poštuju sve trgovinske sankcije.

"Pri tome ne možemo isključiti mogućnost da je naša oprema bez našeg znanja ili dozvole preprodana Sjevernoj Koreji", rekao je portparol kompanije.

Godine 2015. objavljena je fotografija mašina ove firme strojeva u sjevernokorejskoj tvornici za koju se zna da proizvodi opremu za vojsku. Američka istraga pokazala je da ih je Sjeverna Koreja nabavila posrednim putem, bez znanja kompanije.

Sjeverna Koreja traži ukidanje sankcija koje su paralisale njenu privredu, ali pregovori su zapeli nakon što je u oktobru ispalila dvije rakete u more između Korejskog poluostrva i Japana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije